Astăzi 24 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:59
Abonamente

Cultură 26 Iunie 2019, ora 13:54

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

Marime Font

Să vrei să faci un documentar în 1986, despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun sfârşit însemna o adevărată performanţă. Trebuie să ne amintim că fiecare cuvânt elogios închinat altcuiva decât perechii dictatoriale era pur şi simplu interzis, iar a dezvolta o pagină, fie ea şi de istorie, a unei alte glorii decât a celor doi şi a PCR putea părea o utopie.

Filmul, prea scurt din păcate, al lui Laurenţiu Damian, închinat Mariei Tănase a reuşit să treacă prin toate furcile caudine ale epocii şi să rămână cu adevărat un document. În primul rând, pentru că apare casa în care s-a născut cântăreaţa – o oază din timpurile de altădată ale pitoreştilor mahalale bucureştene, plină de căldură, de poezie argheziană şi nu numai: flori, flori, geamuri cu perdele vechi, tablouri, prispă plină de „cioloboaie”, eventual şi „flori de mucegai”, deşi nu ne sunt arătate. Un moment de poezie, inspiraţie şi melancolie, care ne propulsează direct în universul muzical al Mariei.

Maria Tanase tanara-500pxEste mare păcat că nu s-a putut conserva şi transforma în casa memorială „Maria Tănase”, mai ales că, în locul ei, nu s-a făcut decât un parc. Totuşi, cu ocazia centenarului naşterii ei, a fost ridicat pe acele locuri un bust al artistei, spre aducere aminte.


„Non omnis moriar!”

Viaţa şi cântecele Mariei se potrivesc perfect acestei cugetări latine a poetului Horaţiu („Nu voi muri cu totul”), iar filmul tânărului regizor de atunci chiar asta face, încearcă să reconstituie momentele importante din cariera ei.

Ca un omagiu adus locurilor şi locuitorilor din Bucureşti care inspirau poeţii şi cântăreţii – populari sau nu – Laurenţiu Damian realizează un alt moment frumos de aducere aminte: „Azi Maria lu’Tănase / Cântă-n târgul Moşilor / Din Obor!” Imaginilor de arhivă cu Moşii din Oborul de altădată, cu oameni extaziaţi în faţa miracolului prezenţei cântăreţei, li se opune o imagine cenuşie a tarabelor goale din Oborul ceauşist. Ce ne oferă astăzi Oborul, e o altă poveste. Tot la rubrica „document” pot fi trecute cu brio şi interviurile realizate de cineast cu colegii şi apropiaţii Mariei, care, aproape toţi, au părăsit această lume: celebrul, şi uitatul din păcate, folclorist Harry Brauner, Gică Petrescu, Ioana Radu, Aurora Şotropa, actorii Mihai Berechet, Dan Nasta, George Oancea, sculptoriţa Florica Hociung, şoferul Nea Iordache, coreptetitorul.

Maria Tanase-grup feteAici Gică Petrescu ne prezintă una dintre cele mai bune caracterizări ale ei: „Era o tânără de o distincţie extraordinară. Era frumoasă. Avea o voce foarte interesantă, gravă, cu o dicţie perfectă”, calităţi la care se adugă şi o eleganţă deosebită pentru prezenţa scenică, dar şi o generozitate ieşită din comun.

Mai mult decât binevenită e intervenţia Ioanei Radu, marea interpretă a romanţelor româneşti (gen muzical aproape sau chiar dispărut de-a binelea din peisajul muzical contemporan, spre marea pierdere a tinerilor, dar şi a spiritualităţii noastre). Ea punctează, pe fundalul sonor al câtecului „Bătrâneţe haine grele”, lipsa de interes a cineaştilor faţă de fenomenul Maria Tănase, după care au rămas nepermis de puţine înregistrări.

„A murit cântecul”, pregăteşte finalul regizorul, după care imagini cu Iisus Pantocrator şi din interiorul unei biserici, uimitoare pentru acele momente de comunism ateist, preced imaginile-document de la înmormântarea Mariei. Dar, înainte de aceasta, după mărturiile epocii, şi la Savoy, acolo unde a fost depusă artista, un adevărat pelerinaj are loc zi şi noapte, iar admiratorii se calcă în picioare pentru a mai vedea o dată chipul Mariei.

Maria Tanase-la masa tacerii-costum popular-400pxSe spune că un milion de oameni ar fi condus-o pe măiastră spre cimitir.

Vedem şi noi azi, graţie acestui documentar, o „imensă mulţime care, prin numărul ei, te duce cu gândul la vreun exod uriaş, la vreo roire de popor în restrişte, însoţea la locul de veci pe Maria Tănase. În fruntea convoiului înainta un car, a cărui povară de coroane şi jerbe de flori sporea necontenit pe ultimul ei drum. Urma carul mortuar, purtând plăpândele ei rămăşiţe. De pe terasele şi balcoanele înţesate, de la ferestrele deschise cădeau fără întrerupere buchetele supremului bun-rămas. (..) – scrie Ion Vinea în „Glasul Patriei”.

 


http://flacaratv.md/ 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 18:59

24 iulie 2012 / Dorin Recean și Maia Sandu au depus jurământul în fața lui Timofti și Filat, vezi ce promit noii demnitari (GALERIE FOTO) Foto: Ramin Mazur (Timpul)

Nicolae Timofti a semnat decretele prin care în funcția de ministru al Afacerilor Interne a fost numit Dorin Recean, iar în cea de ministru al Educației, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 11:27

Autorităţile din Coreea de Nord au reţinut 15 cetăţeni ruşi şi doi sud-coreeni, care făceau parte din echipajul unei ambarcaţiuni ruse de pescuit, deoarece au încălcat legile de intrare în Coreea de Nord, a transmis miercuri ambasada Rusiei din Coreea de Nord, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 11:23

Poliția de Frontieră prezintă o primă informație pe cazul părăsirii neautorizate a teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău de către un cetățean străin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 11:15

1989 este consemnat ca anul schimbării în Europa de Est, un an dramatic cu superlative pe măsură: cea mai liniştită revoluţie în Ungaria şi cea mai sângeroasă în România. A fost anul unor proteste de amploare, al deschiderii graniţelor către Occident, al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 11:11

FLASH / Prunele moldovenești au ajuns pe rafturile magazinelor din Germania

FLASH / Prunele moldovenești au ajuns pe rafturile magazinelor din Germania

După ce acum câteva zile, primele caise și cireșe autohtone au ajuns pe rafturile magazinelor din Germania, în această săptămână, și primul lot de prune moldovenești din acest an va bucura consumatorii germani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 11:06

7 metode prin care deosebești oamenii buni de cei răi Cu toții am dat, de-a lungul vieții, de oameni care ne zâmbeau în față și ne vorbeau de rău pe la spate, care se purtau frumos exclusiv cu persoanele care le erau superioare din punct de vedere ierarhic. De asemenea, toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 10:47

Fashion and the Catholic Imagination este subtitlu expoziției emergente Heavenly Bodies, de la Met Museum. O expoziție care, din materialele promoționale, promite să includă toate clișeele catolice din modă, de la cruci și coroane de spini, la incest, vinovăție, putere și glorie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 10:47

Un val de aer saharian lovește zilele acestea Europa de Vest, iar temperaturile așteptate în Italia, Franța, Olanda sau Marea Britanie ar putea atinge noi recorduri istorice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 10:38

DRUM BUN! Rușii din R. Moldova ar putea obține mai ușor cetățenia Federației Ruse

DRUM BUN! Rușii din R. Moldova ar putea obține mai ușor cetățenia Federației Ruse

Președintele comisiei Consiliului Federației pentru Afaceri Internaționale, Constantin Kosaciov, a vorbit despre modul în care este soluționată problema acordării cetățeniei ruse, în regim simplificat, persoanelor care s-au născut în Uniunea Sovietică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 10:37

 Mai multe instituții de învățămînt superior au afișat rezultatele preliminare ale admiterii la studii în anul de învățămînt 2019-2020, transmite moldpres.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 10:34

Cum arată Dacia 1410 vândută cu 16.500 €: „O adevărată capsulă a timpului”

Cum arată Dacia 1410 vândută cu 16.500 €: „O adevărată capsulă a timpului”

O adevărată capsulă a timpului şi o maşină cu un farmec aparte. Aşa este descris cel mai scump autoturism Dacia 1410 Sport scos la vânzare pe un site de specialitate în acest an, pentru care proprietarul cere nu mai puţin de 16.500 de euro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 09:14

Chișinăul este cedat Socialiștilor PAS cu PAS / Doi consilieri municipali, numiți vicepretori

Chișinăul este cedat Socialiștilor PAS cu PAS / Doi consilieri municipali, numiți vicepretori

Doi consilieri municipali din Chișinău din partea PSRM, Vitalie Mucan și Iuri Vitneanski, au fost numiți în funcțiile de vicepretori la două sectoare din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 09:09

Echipa Poliției de Frontieră a transmis colegilor din România „cele mai sincere și calde felicitări cu prilejul sărbătorii profesionale”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 08:42

ULTIMA ORĂ / 13 candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului

ULTIMA ORĂ / 13 candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului

Pe 23 iulie 2019 a avut loc prima ședință a Comisiei de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 08:10

opinie Analistul Vlad Țurcanu: Dodon e predispus mai degrabă să preia sistemul din justiție decât să-l reformeze

Analistul Vlad Țurcanu: Dodon e predispus mai degrabă să preia sistemul din justiție decât să-l reformeze

În actuala coaliție de guvernare, formată din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, există diferite abordări ale liderilor privind reforma justiției, după cum observă analistul Vlad Țurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 08:02

Trump: Germania este cel mai mare delicvent. Nu plătesc. Dau doar 1% pentru bugetul Apărării. Noi dăm 4,3%, dintr-un PIB mult mai mare

Trump: Germania este cel mai mare delicvent. Nu plătesc. Dau doar 1% pentru bugetul Apărării. Noi dăm 4,3%, dintr-un PIB mult mai mare

Donald Trump a lansat un nou atac la adresa Uniunii Europene, despre care spune că este mai periculoasă pentru Statele Unite decât China.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 07:49

Maia Sandu anunță că nu vom avea gaz românesc în următorii 5 ani

Maia Sandu anunță că nu vom avea gaz românesc în următorii 5 ani

 Premierul moldovean, Maia Sandu declară într-un interviu la RFI că dacă nu se va ajunge la o înțelegere, până la sfârșitul acestui an, privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, ”s-ar putea să avem probleme cu asigurarea de gaze naturale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 07:37

Ce erau de fapt peştii piranha găsiţi în Maramureş. „I-au aruncat nişte inconştienţi”

Ce erau de fapt peştii piranha găsiţi în Maramureş. „I-au aruncat nişte inconştienţi”

Explicaţie în cazul pescarului din Maramureș care susținea că ar fi prins mai mulți pești Piranha în apele lacului de acumulare Firiza, situat la poalele Munţilor Gutâi.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iulie 2019, ora: 07:34

Diacov l-a invitat pe Andrei Popov în Partidul Democrat

Diacov l-a invitat pe Andrei Popov în Partidul Democrat

După 7 septembrie, atunci când va avea loc congresul extraordinar al Partidului Democrat, acesta va fi un partid fără Vladimir Plahotniuc. Formațiunea va avea o conducere nouă, va avea o ideologie mult mai concretă, va avea un program de dezvoltare și de comportament. Declarația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 07:30

Un moldovean în vârstă de 37 de ani a dispărut în urmă cu trei zile, în timp ce se întorcea acasă din Rusia. Rudele îngrijorate cer ajutorul oamenilor pentru a-l putea găsi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 07:30

Simona Halep, victima hackerilor. Ce a apărut pe Instagramul sportivei

Simona Halep, victima hackerilor. Ce a apărut pe Instagramul sportivei

Contul de Instagram al Simonei Halep a fost ţinta hackerilor, marți noapte.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 24 Iulie 2019, ora: 07:21

Directorul FBI susține cã Rusia vrea să se implice și în următoarele alegeri prezidențiale din SUA

Directorul FBI susține cã Rusia vrea să se implice și în următoarele alegeri prezidențiale din SUA

Rusia continuă să reprezinte o ameninţare pentru alegerile americane, a avertizat marţi directorul FBI, Christopher Wray, cu mai puţin de un an şi jumătate înainte de următoarele alegeri prezidenţiale din Statele Unite, informează AFP, preluată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2019, ora: 07:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iulie 2019, ora: 07:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IULIE 2019. CAPRICORNII POT CĂDEA ÎN PLASA VICIILOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IULIE 2019. CAPRICORNII POT CĂDEA ÎN PLASA VICIILOR

Horoscopul zilei de 24 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iulie 2019, ora: 07:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)