Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 18 Mai 2018, ora 14:08

VIDEO // Pavel Filip: „R. Moldova NU a avut niciodată un partener mai corect decât Uniunea Europeană”

Marime Font

La începutul anului 2016, când R. Moldova se afla în criză economică, după furtul miliardului, dar și în criză politică, Uniunea Europeană, dezamăgită de cele întâmplate în R. Moldova, „a fost corectă și ne-a oferit încă o șansă”. 

Declarația îi aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută astăzi la Academia de Studii Economice, unde a susținut, împreună cu comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, o lecție publică în fața studenților.

Potrivit lui Filip, Uniunea Europeană i-a propus atunci R. Moldova o foaie de parcurs cu 82 de acțiuni pe care autoritățile de la Chișinău urmau să le îndeplinească pentru a putea relua dialogul cu Bruxelles-ul.„UE ne-a oferit atunci o șansă, fapt pentru care sunt recunoscător. R. Moldova nu a avut niciodată un partener mai corect decât este Uniunea Europeană”, a declarat Pavel Filip.

Oficialul a comparat situația R. Moldova de la începutul anului 2016 cu „o mașină defectată”, cu motorul stricat, aripile căzute și rezervorul gol: „Am încercat să reparăm această mașină și să ne mișcăm înainte. Culmea ironiei este că cei care au stricat această mașină ne critică pentru faptul că azi se mișcă cu viteză mică”.

Comisarul european, Corina Crețu, cu rădăcini din Basarabia, bunica ei de pe mamă, născută la Bălți, fiind refugiată în România, a declarat la rândul ei că nu își imaginează „viitorul României și R. Moldova în afara UE”, un proiect unic în lume, care a oferit Europei 70 de ani de pace.

Corina Crețu a adăugat că UE va demara în viitorul apropiat o serie de proiecte regionale în R. Moldova, subliniind că Uniunea Europeană oferă finanțări de circa 100 de milioane de euro anual republicii noastre, iar peste 800 de studenți din R. Moldova au beneficiat deja de Programul „Erasmus”.
 


Sursa: ziarulnational.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul