Actualitate

VIDEO/ „A început cu stângul”. Noul vicepremier pentru Reintegrare a uitat să semneze textul jurământului

După ce a citit textul jurământului de la pupitru, Serebrian s-a îndreptat cu pași grăbiți spre drapelul țării. Apoi, după ce Preşedintele Maia Sandu și Premierul Natalia Gavrilița i-au transmis noului vicepremier câte un mesaj şi ceremonia a fost declarată închisă, iar oficialii s-au îndreptat spre ieșirea din sală, Maia Sandu a ținut să-i reamintească lui Serebrian că acesta trebuie să se reîntoarcă la pupitru pentru că uitase să semneze jurământul pe care l-a citit, scrie sinteza.org.

În 1992 – 1993, Oleg Serebrian a fost secretar II în Direcția Europa și America de Nord a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Între 1993 și 1994 a fost secretar I în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova și concomitent, lector la catedra de istorie antică și medievală a Universității „Ion Creangă” din Chișinău, apoi, între 1994 și 1995, a fost șeful secției România în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova.

Între 1998 și 1999, după susținerea tezei de doctor, revine în ministerul de externe de la Chișinău, ocupând concomitent funcțiile de șef al Direcției Analiză Politică și purtător de cuvânt al ministrului.

Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 și 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în 2005 – 2006 fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului.

Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Președinte al Congresului Uniunii Latine .

La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidențial Ambasador al Republicii Moldova în Germania, funcția pe care a deținut-o până în data de 3 decembrie 2021.

La 3 ianuarie 2022 a fost numit directorul Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Între anii 2001 și 2008, Serebrian a fost președintele Partidului Social-Liberal.

La 10 februarie 2008, în urma fuziunii PSL cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010.

Amintim că, funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană, Vladislav Kulminski, și-a anunțat demisia la data de 5 noiembrie 2021. Acesta susține că demisia sa a fost determinată de nașterea copilului său și de starea de sănătate a soției.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *