Actualitate

VIDEO/ Opinie: Ceea ce se întâmplă, astăzi, în Ucraina este un avertisment puternic dat Republicii Moldova

De această părere este analistul politic, Anatol Ţăranu, care a precizat că sub pericolul acestei presiuni care vine din Federaţia Rusă nu poţi construi o societate puternică, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este un avertisment puternic dat Republicii Moldova: ori vă schimbaţi paradigma de dezvoltare, ori vă însuşiţi o nouă strategie de dezvoltare, fiindcă dacă o să rămâneţi în condiţiile în care există astăzi R. Moldova, tot aşa cum şi Ucraina, o să fiţi în permanenţă sub pericolul acestei presiuni care vine din est şi sub pericolul acestei presiuni nu poţi să construieşti o societate prosperă”, a declarat în platoul TVR Moldova analistul politic şi fostul ambasador în Rusia, Anatol Ţăranu.

În context, Robert Lupiţu, expert internaţional în securitate din România, susţine că calea diplomaţiei poate fi încă folosită pe post de mediator în acest conflict dinte Ucraina şi Rusia, chiar dacă se aplică sancţiuni împotriva regimului de la Kremlin. De asemenea, acesta atrage atenţia că situaţia din ţara vecină este asemene Georgiei, din 2008, care a trecut sub influenţa Rusiei.

„Cred că trei lucruri poate face Occidentul pentru Ucraina. Nu aş exclude totalmente calea diplomatică pentru că ce se întâmplă acum în estul Ucrainei şi ceea ce face Federaţia Rusă cu această încălcare de drept internaţional, nu înseamnă că la un moment dat nu va exista o aşezare diplomatică pentru că am văzut în 2015, cu Acordurile de la Minsk. Contează în acea aşezare diplomatică cu ce ascendent va intra fiecare parte. În acest sens sunt foarte importante măsurile pe care Occidentul le va lua în sprijinul Ucrainei dar şi în sprijinul asigurării propriei securităţi de aceste acţiuni imprevizibile ale Federaţiei Ruse. În primul rând, sunt acele sancţiuni despre care vorbeam şi despre care vorbeam că probabil vor fi adoptate în funcţie de fiecare mişcare a Federaţiei Ruse pe care o face. (…) Este foarte important şi de anticipat ce se va întâmpla pentru că actualmente pare ca suntem într-o situaţie asemănătoare Georgiei în 2008”, a precizat de la Bucureşti Robert Lupiţu, expert internaţional în securitate.

Chiar dacă Rusia dispune de o putere nucleară, la nivel economic, cea mai mare ţară de pe globul pământesc este „un pitic economic” al cărui produs intern brut este sub 2%, iar sancţiunile împotriva Rusiei deja au început să fie aplicate, susţine Valeriu Cerba.

„Federaţia Rusă este o putere nucleară, dar este un pitic economic. Produsul intern brut mondial al Federaţiei Ruse este de 1,8%, comparativ chiar şi aceeaşi Olandă, şi Italie, nemaivorbind de Statele Unite care au 22% pondere şi UE 20%. Problema este alta, dacă cu adevărat interesele SUA de a păstra şi a asigura o pace şi de a lua sub protecţie Ucraina, acesta va fi succesul în ultimii ani de a stabili o pace în această regiune. Dar să nu uităm că anterior, Occidentul şi SUA au făcut foarte multe cedări şi conesii pentru a vedea şi a motiva Federaţia Rusă la masa de negocieri”, a punctat Valeriu Cerba, conferenţiar universitar, doctor în drept.

Amintim că şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, a anunţat că UE a limitat accesul Rusiei la pieţele financiare ale UE şi avertizat că Uniunea ”mai are muniţie pentru a continua să sancţionăm comportamentul rusesc dacă va fi nevoie”.

Totodată, Borell a mai spus că riscul unui război este real şi că UE va ”ridica nivelul sancţiunilor în mod substanţial în funcţie de comportamentul Rusiei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *