CSI / Rusia

VIDEO Alexander Litvinenko a fost UCIS la comanda lui Putin / Concluziile judecătorilor

”Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”, a spus Curtea.

Rusia a negat tot timpul că ar avea vreo implicare în otrăvire.

”Curtea a concluzionat, mai ales, că există un puternic caz prima facie că, în otrăvirea domnului Litvinenko, domnii Lugovoi și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus”, se spune în comunicatul oficial.

”Curtea a stabilit, dincolo de orice dubiu rezonabil, că asasinarea a fost făcută de domnii Lugovoi și Kovtun. Operațiunea, pregătită dinainte și complexă, ce a implicat procurarea rarei otrăvuri mortale, aranjamentele de călătorie pentru cei doi și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii indică faptul că domnul Litvinenko a fost ținta operațiunii”, arată CEDO.

Asasinarea lui Litvinenko, probabil la comanda lui Putin

De asemenea, judecătorii au spus că statul rus este de vină și că, dacă cei doi bărbați ar fi desfășurat o operațiune neautorizată, Moscova ar fi avut informațiile necesare pentru a dovedi această teorie.

”Totuși, guvernul (rus) nu a făcut nicio încercare serioasă de a oferi asemenea informații pentru a contrazice concluziile autoritățile britanice”, spune instanța CEDO.

În 2016, o anchetă britanică a ajuns la concluzia că probabil Putin a aprobat operațiunea serviciilor rusești din Londra.

De asemenea, ancheta a arătat că fosta gardă de corp FSB Andrei Lugovoi și alt rus, Dmitri Kovtun, au desfășurat asasinatul ca parte a unei operațiuni ghidate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului sovietic.

După ce s-a mutat în Marea Britanie, Litvinenko, fost ofițer FSB ce a făcut dezvăluiri despre serviciul secret rusesc, a devenit un critic vocal al președintelui Vladimir Putin.

  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *