Eveniment

VIDEO TIMPUL.MD: Hotarele centrului istoric din Chişinău vor fi schimbate

Planul prevede modificarea hotarelor părţii istorice a Chişinăului în zona străzilor Albişoara şi extinderea spre zona Circului. Potrivit lui Grozavu, orice construcţie din perimetrul acestui spaţiu se va efectua în conformitate cu planul urbanistic aprobat de consiliul municipal. Ulterior urmează ca fiecare clădire din această zonă să fie analizată după destinaţie, gradul de uzură, numărul de nivele, după importanţa ca monument de arhitectură, cultură, istorie sau de altă natură în vederea elaborării unui registru al monumentelor de arhitectură nou. Viceprimarul a precizat că unele clădiri s-ar putea să-şi fi pierdut calitatea de monument sau, dimpotrivă, registrul să fie completat cu imobile noi, de importanţă istorică. „Unica problemă la momentul actual este faptul că o parte din proprietarii acestor clădiri nu au venituri corespunzătoare ca să le restaureze sau să le dea un aspect adecvat”, a spus Nistor Grozavu. El a subliniat în acest context că sunt necesare proiecte municipalele de atragere a banilor europeni în renovarea şi reparaţia unor monumente din Chişinău.

Întrebat de primarul general, Dorin Chirtoacă, de ce până acum nu s-au luat măsuri de protecţie a patrimoniului, Nistor Grozavu a invocat divergenţa de păreri între Inspecţia de stat în construcţii şi Ministerul Culturii, precum şi lipsa unei legislaţii foarte clare privind protejarea monumentelor de arhitectură. „Nu pot să nu spun că una din cauze este şi o pasivitate a autorităţilor centrale şi locale privind această problemă”, a spus el. În altă ordine de idei, Dorin Chirtoacă a ordonat ca persoanele care execută lucrări neautorizate în zona istorică să fie sancţionate prin arest. Totodată, vor fi trimise scrisori proprietarilor prin care li se va cere protejarea imobilului pe care îl deţin.

Pentru anul 2011, Direcţia generală arhitectură va primi 5 milioane de lei. Banii sunt prevăzuţi pentru elaborarea noului registru al monumentelor de arhitectură din Chişinău, corectarea planului urbanistic al zonei de centru, expertiza tuturor proiectelor, fabricarea plăcilor de informare pentru monumente de arhitectură şi prevenirea calamităţilor naturale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *