Ultima oră

Vienna Insurance Group intră pe piaţă asigurărilor din Moldova după ce a achiziţionat Donaris

Achitia se face sub rezervă obţinerii acordurilor oficiale. Valoarea acesteia nu a fost făcută publică.

„Odată cu intrarea pe piaţă din Moldova, am mărit reţeaua Grupului Vienna Insurance Group la 25 de ţări şi am acoperit una din ultimele pete albe de pe harta noastră geografică a Europei Centrale şi de Est. Donaris oferă o platforma eficientă pentru a ne poziţiona de acum şi pe piaţă de asigurări din Moldova“, declara Peter Hagen, directorul general al Vienna Insurance Group.

Donaris a fost fondată în 1998 şi îşi are sediul în capitală Moldovei, Chişinău. Asigurătorul non-viaţă realiza în primul semestrul al anului 2013 prime subscrise de 2,8 milioane euro, obţinând astfel o creştere de circa 9 procente comparativ cu anul anterior. Aproximativ 80% din afaceri provin din divizia auto.

Cu o cota de piaţă de 8,4%, Donaris deţine locul 4 pe piaţă asigurărilor non-viaţă din Moldova. Societatea are în prezent aproximativ 50 de angajaţi în sediul central şi alţi 70 în filiale. Vânzarea produselor de asigurare se face atât prin propriile sedii, cât şi prin agenţi de asigurări şi prin parteneriate cu brokeri, bănci şi firme de leasing.

Creşterea economică a Moldovei a fost de 4,0 procente în 2013, iar în anul 2014 este prognozată a atinge tot circa 4 procente, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional. Industria asigurărilor este încă subdezvoltată în această ţară, existând astfel un mare potenţial de creştere.

În 2013, primele brute subscrise de Vienna Insurance Group au totalizat 9,4 miliarde euro, în scădere cu 4,9% faţă de 2012, cauzată în principal de restrângerea unor afaceri din Polonia şi de reducerea operaţiunilor în zona asigurărilor auto din Italia şi România.

Profitul înainte de taxe a totalizat 350 milioane euro în 2013, din cauza unor "efecte nerecurente" în Italia şi România. Ajustat prin excluderea acestor efecte, profitul operaţional al grupului a totalizat 580 milioane euro.

În România, Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat prime brute subscrise în valoare de 373,9 milioane euro, în scădere cu 18,5%, declin cauzat în principal de asigurările auto. În România, VIG controlează companiile Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări de Viaţă.

Sursa: dailybusiness.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *