Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului

publicat în Culinar.md pe 18 Decembrie 2018, 09:23

Este tot mai frig afară, așa că în multe case miroase a vin fiert, cu scorţişoară, cuișoare și coji de portocală. Îndulcită cu miere sau zahăr, licoarea fierbinte este asociată cu iarna.

Cunoscătorii spun că nu există o tehnică anume de preparare, ci dimpotrivă, câte gusturi tot atâtea rețete.

Primele reţete ale unei băuturi asemănătoare vinului fiert datează din Roma Antică, însă licoarea a ajuns populară abia printre schiorii din Alpi.

De cum vine iarna îl găsim peste tot. Cum este preparat într-un restaurant din Timişoara: “Facem un macerat, care va sta pe foc, cu condimente, folosim un vin roşu, sec, folosim scorţişoară, anason, cam 2-3 steluţe, cuişoare, cam două linguriţe, chimen, nucşoara, după care mai punem ghimbir, coajă de portocală, fructe de pădure congelate şi sucul de la 2-3 portocale.”

Vinul ales este un Cabernet Sauvingion, roşu sec. De altfel, puteţi folosi orice fel de vin, fie de ţară, natural şi fără conservanţi, fie din comerţ. Important este să fie, totuşi, de calitate chiar dacă prin fierbere, licoarea îşi pierde din proprietăţi, iar aromă este dată de condimente.

Câte gusturi, atâtea reţete sunt, spun specialiştii.

Alin Radu Dragomir, reprezentant magazin de vinuri: “Cel mai des se foloseşte vinul roşu, este oarecum o reţetă generalistă, dar ideea este de îmbogăţire a aromei. Multă lume prefera să îl îndulcească, să adauge zahăr”.

Şi totuşi, exista un secret.

Alina Blajovici, reprezentant crama: “El nu trebuie fiert, trebuie adus la o temperatură de 78-80 de grade, deci trebuie doar încălzit. E impropriu spus “vin fiert”. Pentru a fi consumat şi pentru a-şi păstra calităţile şi alcoolul, trebuie adus doar la o temperatură mai ridicată.”

Într-un local din Oradea vinul fiert este una dintre cele mai dese comenzi. Reţeta e proprie: “Pregătim mărul, prefer să pun fructele în timp ce fierbe vinul, ele lăsând o aromă foarte faina în vin. Tai şi trei felii de portocală. Condimentele, trebuie să avem grijă să nu punem prea mult din piper şi cardamom. Dacă pune prea mult, pişca foarte tare gâtul.”

În restaurante un pahar de vin fiert poate costa şi 15 lei. La târgurile de Crăciun o să daţi mai puţin însă unii comercianţi sunt tentaţi să folosească vin de slabă calitate pe care îl îndulcesc cu zahăr pentru a-i ascunde defectele.

stirileprotv.ro