Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2018
Abonamente

Editorial 13 Noiembrie 2017, ora 11:31    Din editia print

Marime Font

Visul lui Dodon: prin republica prezidenţială, spre verticala puterii

Aflăm de pe site-ul lui Igor Dodon că, pe 28 octombrie, PSRM „a început campania naţională pentru trecerea la forma prezidenţială de guvernare”.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În doar câteva ore, se mai spune în scurtul anunţ, câteva mii de cetăţeni au semnat, în toată republica, pentru a susţine iniţiativa socialiştilor. După Dodon, cetăţenii s-ar pronunţa pentru „ordine, responsabilitate, pentru un stat puternic şi o verticală a puterii solidă”.

Visul lui Dodon este instaurarea în R. Moldova a unei verticale a puterii care să fie şi legalizată, oficializată. La fel ca în fostele republici sovietice din Asia Centrală, modelul de evoluţie instituţională către care se orientează şeful de facto al PSRM. Lui Dodon i-ar plăcea să aibă la dispoziţie măcar atâta putere cât a avut Voronin, însă, momentan, e nevoit să se mulţumească cu cât îi oferă Plahotniuc.Apetenţa celor care se află în funcţia de preşedinte al R. Moldova pentru mai multă putere şi implicarea cetăţenilor, „apelul la popor” pentru a le valida această dorinţă nu este de azi-de ieri. De fapt, la Chişinău ai impresia că se bate pasul pe loc, din punct de vedere politic, există evenimente care se repetă, cu modificări minore, însă, în esenţă, rămânând la fel. Pe vremuri, fostul preşedinte Petru Lucinschi a dorit şi el să aibă mai multă putere, iniţiind un referendum în acest sens – aproximativ ceea ce a încercat să facă Dodon prin referendumul său din 24 septembrie, care nu a mai avut loc, şi ce încearcă să facă acum prin campania PSRM. Intenţiile lui Petru Lucinschi din 1997-2000 au generat un conflict cu Parlamentul, care a reacţionat schimbând forma de alegere a preşedintelui în vara anului 2000 şi punând, de fapt, bazele crizelor şi blocajelor legate de instituţia prezidenţială din 2009 încoace.

De fiecare dată când un preşedinte a încercat să obţină mai multă putere, a intrat în conflict cu Parlamentul, iar acesta a câştigat. De pierdut au avut cetăţenii, pentru că în conflictele dintre instituţiile supreme ale puterii s-au practicat adesea diverse experimente politice, care au bulversat alegătorii şi au şubrezit încrederea populaţiei în clasa politică.

Obsesia lui Dodon cu verticala puterii (în care el este în vârful piramidei, evident) este simptomatică pentru R. Moldova, o societate în care mulţi dintre cetăţeni încă preferă să creadă într-un „tată al poporului”, care trebuie să conducă cu mână de fier şi să „aibă grijă” de oameni. Dodon gândeşte exact în acest registru, şi probabil se vede deja pe sine drept un potenţial „părinte” al poporului, sau al „naţiunii moldoveneşti”, în viziunea sa.

Însă ideea trecerii la forma prezidenţială de guvernare este nocivă pentru întreaga societate, pentru că riscăm să pierdem şi puţina libertate pe care o mai avem, în favoarea unui regim de tip Belarus. Un regim convenabil şi Rusiei, indiscutabil, întrucât ar fi construit după chipul şi asemănarea celui de la Kremlin. De aceea, dacă Dodon va decide să meargă mai departe cu intenţiile sale de instaurare prin vot a dictaturii, va trebui să existe o reacţie din partea altor forţe politice şi din societatea civilă care să neutralizeze intenţiile autoritare ale preşedintelui socialiştilor, niciodată a tuturor cetăţenilor. 

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul