Ultima oră

Vlad Filat a fost condamnat: 9 ani de închisoare

(UPDATE15:34) Igor Popa avocatul fostului premier a declarat că „În acest dosar nu s-a făcut adevărata luptă cu corupția. Acest dosar nu are nimic cu frauda bancară. Este o infracțiune asupra justiției”. El a mai adăugat că în decurs de 15 zile sentința va fi atacată la Curtea de Apel.

(UPDATE15:12) Adriana Bețișor a declarat că este absolut nemulțumită de sentința luată de magistrați, ia cerând anterior 19 ani de închisoare. Procurorul a mai menționat că sentința va fi atacată în judecată în timpul apropiat deoarece toate probele pe care le-au prezentat, acestea nu au fost contestate și nu a fost adus niciun contra-argument. 

(UPDATE15:04) Valad Filat a declarat după citirea sentinței că este una ilegală și o va contesta, menționând că va ajunge până la CEDO.


(UPDATE 14:50)
 Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare și o amendă de 3000 de unități convenționale echivalentul a 60 de mii de lei. Totodată bunurile care au fost dobândite licit vor fi confiscate, fiindu-i  retras „Ordinul Republicii, și nu va avea dreptul să ocupe vreo funcție publică pe o perioadă de 5 ani. Instanța a decis și confiscarea altor averi, inclusiv a unor obiective în construcție, a unor pachete de acțiuni ale diferitor companii, câteva autovehicule ș.a.
Precizăm că, acesta se va afla la Penitenciarul nr. 13 din capitală, pînă la intrarea în vigoare a prezentei sentinţe. După asta, fostul premier urmează să fie transferat într-un penitenciar de tip închis.

 (UPDATE 14:00) 
Câteva zeci de persoane, printre care deputaţii PLDM Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Victor Roşca şi Chiril Lucinschi au protestat la intrarea în sediul Judecătoriei Buiucani. Aceștia au scandat mesaje pro-Filat și au cerut un proces public, potrivit radiochisinau.md

(UPDATE 12:50) 
Judecătorii au intrat în deliberări. În scurt timp Vlad Filat își va afla sentința.
Sediul instanței este apărat de zeci de polițiști. Avocatul Igor Popa a declarat presei că nu este sigur dacă Filat se va folosi de dreptul la ultimul cuvânt, din cauza stării de sănătate. „Dacă va fi în stare, va vorbi”, a spus Popa citat de Unimedia. Săptămâna trecută, o ședință de judecată a fost anulată din cauză cu lui Filat care se afla în greva foamei i se făcuse rău. El a întrerupt greva la recomandarea medicilor. Procuroara Adriana Bețișor a cerut o pedeapsă cu 19 ani de închisoare pentru fostul premier acuzat de luare de mită și trafic de influență în legătură cu devalizarea Băncii de Economii. 
Arestarea lui, în octombrie 2015, a fost posibilă datorită fostului șef al Băncii de Economii, Ilan Shor, care a afirmat într-un autodenunț că i-a dat fostului premier mită. 

 

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *