Integrare Europeană

Vlad Filat: Am sustinut doua examene importante pentru RM

„Cred ca am sustinut doua examene importante pentru RM: inceperea negocierilor privind noul Acord de asociere intre RM si UE si negocierile cu FMI”, a spus premierul Vlad Filat in cadrul mesei rotunde „RM si noua guvernare”, organizata la 2 noiembrie, la Chisinau, de catre Fundatia germana „Konrad Adenauer”.

La discutii, care s-au axat pe perspectivele europene ale RM, au participat Norbert Beckmann-Dierkes, reprezentantul Fundatiei „Konrad Adenauer” Berlin, E.S. Nikolaus Graf Lambsdorff, Ambasadorul Germaniei la Chisinau, Manfred Grund, membru al Bundestagului german. Prim-ministrul a mentionat ca RM este un stat european, iar cetatenii moldoveni – cetateni europeni. „Ramane ca prin eforturi comune sa implementam valorile si libertatile europene.

In acest context, multumim partenerilor internationali pentru sustinerea acordata RM pe calea apropierii de standardele europene”, a precizat el, asigurand totodata ca Guvernul va administra responsabil toata sustinerea si suportul acordat tarii noastre. „Putine guverne au preluat conducerea intr-un stat european in astfel de conditii de criza cum sunt cele din RM astazi. Sunt convins ca RM va deveni membra a UE, dar pentru aceasta e necesara multa munca si rabdare”, a spus Manfred Grund.

Iurie Leanca:
„UE s-a miscat spre noi, nu noi spre UE”

Vicepremierul Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, s-a intalnit miercuri cu Pierre Lellouche, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Frantei (foto). Oficialul francez a efectuat o vizita de lucru de doua zile in RM, avand ca scop aprofundarea relatiilor moldo-franceze si dinamizarea cooperarii in problematica integrarii europene. Prezentand viziunea conducerii de la Chisinau referitor la perspectivele aderarii RM la UE, Leanca a constatat ca, spre regret, in anii precedenti „UE s-a miscat spre noi, nu noi spre UE”.

El a afirmat ca Guvernul a reusit sa realizeze pasi importanti in domeniul relatiilor externe, printre care inceperea discutiilor cu UE privind noul Acord, asanarea dialogului cu FMI, ameliorarea relatiilor cu Romania si Ucraina. „In RM asteptarile legate de sprijinul european acordat de Franta sunt foarte mari”, a mai spus Leanca. La randul sau, dl Lellouche a afirmat ca vizita sa la Chisinau poate fi interpretata ca o mana prieteneasca de sprijin, dar RM trebuie sa-si mobilizeze capacitatile pentru a se transforma intr-un furnizor de stabilitate.

Ieri, Iurie Leanca s-a deplasat la Bucuresti, unde participa la Reuniunea Ministrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Initiativei Central-Europene – structura constituita la 11 noiembrie 1989 prin semnarea unui acord de cooperare politica, economica, stiintifica si culturala intre patru state – Italia, Austria, Ungaria si Iugoslavia. In prezent, ICE numara 18 state: Albania, Austria, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Ungaria, Macedonia, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia, Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *