Opinii și Editoriale

Vlad Filat s-a adresat la Curtea Constitutionala

Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputatul Vlad Filat, a cerut, ieri, Curtii Constitutionale „examinarea in regim de urgenta a prevederilor aliniatelor (1) ale articolelor 70 si 81 din Constitutia Republicii Moldova privind incompatibilitatea functiilor de presedinte al Republicii Moldova si a celei de deputat”, se spune intr-un comunicat al Serviciului de presa al formatiunii.

Presedintele PLDM a cerut Curtii Constitutionale sa stabileasca daca: a) presedintele RM este in drept sa detina si calitatea de deputat in Parlament (functie retribuita) dupa expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului de deputat in Parlamentul Republicii Moldova si b) daca un deputat in Parlamentul RM este in drept, dupa expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului, sa detina si functia de presedinte al RM.
 

Presedintele PLDM, deputatul Vlad Filat, a cerut Curtii Constitutionale sa ia in calcul art. 3 din Legea despre statutul deputatului in Parlament care stabileste ca „mandatul de deputat este incompatibil cu functia de presedinte al Republicii Moldova, iar art. 5 din aceeasi lege prevede ca „deputatul care se afla in unul din cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 3 va demisiona in termen de 30 de zile de la data validarii mandatului din functia incompatibila cu mandatul de deputat.
„Amintim ca anexa nr. 2 din Legea nr. 355 din 23.12.2005 „Cu privire la sistemul de salarizare in sectorul bugetar” stabileste ca pentru functia de presedinte al Republicii Moldova este prevazut un salariu lunar in marime de 9600 lei, pentru cea de presedinte al Parlamentului – 8800 lei, iar pentru functia de deputat – 7100 lei”, se spune in comunicat.
 

Pornind de la cele enuntate, deputatul Vlad Filat constata ca atat functia de presedinte al Republicii Moldova, cat si functia de deputat in Parlamentul Republicii Moldova sunt incompatibile cu orice alta functie retribuita. Constitutia Republicii Moldova prevede expres ca functia de presedinte al tarii poate fi detinuta de presedintele Parlamentului doar in cazurile cand survine interimatul functiei (art. 91). Acest fapt este confirmat si prin hotararea Curtii Constitutionale nr. 43 din 14.12.2000 privind interpretarea dispozitiilor art. 80 alin. (1) si (2), art. 90 si art. 91 din Constitutie. La data sesizarii Curtii Constitutionale, 25 mai 2009, Vlad Filat constata ca Vladimir Voronin nu si-a depus demisia din functia incompatibila cu cea de deputat, fapt care duce la incalcarea directa a normelor constitutionale si creeaza o situatie neuniforma si incerta intre institutia deputatului in Parlament si institutia presedintelui RM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *