Justiție

Vladimir Filat pierde la CEDO. Nu i-au fost încălcate drepturile în 2015

Pe de altă parte, fostul prim-ministru moldovean susține că această hotărâre nu este definitivă, precizând că, nu se referă la procesul de judecată în care afost condamnat.

CEDO a constatat că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare.

Nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în privința unui fost deputat în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare.
În hotărârea Curții în cauza Filat c. Moldovei, cererea nr. 11657/16 s-a hotărât în unanimitate că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.
Cauza se referă la procedurile penale care, în 2016, s-au finalizat cu condamnarea Domnului Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

Invocând Articolul 6 § 2 din Convenție, prezumția nevinovăției, reclamantul s-a plâns pe declarațiile făcute de oficiali în cadrul ședinței din 15 octombrie 2015, ridicarea imunității parlamentare, declarațiile pe care le-a considerat ca încălcând prezumția nevinovăției.

Invocând Articolul 5 § 4 din Convenție, reclamantul s-a plâns că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță.

Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de Procurorul General în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respective, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Restul capetelor din cererea reclamantului a fost declarate ca inadmisibile.

Reacția lui Vlad Filat, după hotărârea CEDO: "Hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării”.

„Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO.

Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție.
De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.

Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.

Hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *