Istorie

Vom putea urca în Turnul de apă

În cei 32 de ani de la transformarea Turnului de apă în muzeu, acesta a găzduit o singură expoziţie prin anii ’80, după care timp îndelungat a fost închis pentru renovare. Muzeul şi-a deschis uşile cu prilejul aniversării a 575-a a capitalei.

"După o istorie zbuciumată de 119 ani, Muzeul oraşului Chişinău îşi redeschide uşile. Castelul a fost construit în 1892 ca uzină de apă. El are un rol simbolic şi merită să cunoască toată lumea că anume aici a început aprovizionarea cu apă a capitalei”, a menţionat în cadrul festivităţii de deschidere edilul capitalei Dorin Chirtoacă. El a reiterat istoria acestui edificiu, menţionând că muzeul a avut „un destin zbuciumat”, şi că în cei 30 de ani de activitate în mare parte a fost închis pentru vizitatori. Practic, din 2007, acesta a fost închis pentru renovare şi pregătirea unei noi expoziţii, care nu este gata nici la moment. Primarul a făcut un apel către locuitorii capitalei pentru a contribui cu exponate, bunuri sau documente care reflectă istoria Chişinăului şi care ar putea fi expuse în acest muzeu.

Muzeul a fost redeschis cu o expoziţie temporară cu documente şi fotografii ce vizează istoria castelului de apă. De asemenea, aici vizitatorii se vor putea bucura de o privelişte minunată ce poate fi admirată de la balconul castelului. Potrivit istoricilor, din turn poate fi văzut ca-n palmă întreg Chişinăul.

„Asemenea construcţii sunt mândria oraşului nostru, cartea noastră de vizită, unul dintre monumentele arhitecturale care ne oferă posibilitatea să facem comparaţie dintre vechiul şi noul Chişinău. Din turn se vede o panoramă frumoasă ce cuprinde aproape întreg oraşul”, a menţionat muzeograful Ştefan Burov.

Deşi în cadrul festivităţilor de inaugurare primarul a făcut apel către locuitori să contribuie cu exponate pentru muzeu, directoarea muzeului, Irina Bârcă, spune că are destule exponate şi că urmează a fi amplasate în cele patru săli expoziţionale, dar că pentru asta muzeul ar trebui închis încă două luni şi jumătate. Potrivit Irinei Bârcă, Turnul de apă va fi deschis numai în zilele de Hram ale oraşului, după care imediat îşi va închide uşile pentru a pregăti o nouă expoziţie, cu documente ce ţin de Pactul Molotov-Ribbentrop, mapa primarului Schmidt, diverse fotografii, obiecte ce ţin nemijlocit de istoria şi tradiţiile Chişinăului. Pe de altă parte, primarul Dorin Chirtoacă a anunţat că muzeul va fi în permanenţă deschis pentru vizitatori şi că nu se pune în discuţie ca acesta să fie din nou închis. „Dacă ar fi fost toate exponatele, erau demult prezentate. Din acest motiv, s-a mers pe o altă formulă – de a deschide turnul de apă, de a amplasa ceea ce avem şi de a acumula exponate noi pe parcurs”, a replicat Chirtoacă.

Tot ieri, edilul capitalei a semnat un acord de colaborare cu Universitatea de Stat, prin care studenţii Facultăţii de Istorie vor putea avea acces în muzeu şi studia aici istoria Chişinăului.

Castelul de apă a fost inaugurat la 12 decembrie 1892. Acesta alimenta cu apă zona centrală a oraşului, cu o capacitate de 200 mii de căldări de apă pe zi. Turnul este un important monument arhitectural, el fiind proiectat de faimosul arhitect A. Bernardazzi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *