Opinii și Editoriale

Voronin a uzurpat puterea de stat in RM

Puterea de stat este uzurpata de catre V. Voronin, imediat dupa venirea lui in functie in 2001. Practic, Voronin a reprezentat doar Partidul Comunistilor, a ignorat Constitutia si s-a condus de statutul partidului sau in procesul de dirijare a statului. Si uzurparea continua! Dupa alegerile din 5 aprilie a avut loc insusirea absolut abuziva de catre Voronin a functiei de presedinte al RM. Conform alin. 1 al art. 80 al Constitutiei, mandatul de presedinte al RM dureaza patru ani si poate fi prelungit numai in caz de razboi sau catastrofa.

La 7 aprilie a expirat mandatul sau de presedinte, iar pe 5 aprilie, fiind ales deputat in Parlament, Voronin a nimerit in situatia de incompatibilitate, stipulata de prevederile alin. 1, art. 81 al Constitutiei, potrivit caruia „calitatea de presedinte al RM este incompatibila cu exercitarea oricarei altei functii retribuite”. Aceasta incompatibilitate trebuia solutionata timp de 30 de zile, in care Voronin urma sa-si pastreze ori functia de sef de stat, ori pe cea de deputat, ori pe cea de sef al parlamentului. Legea despre statutul deputatului stabileste ca mandatul de deputat este incompatibil cu: „a) functia de Presedinte al RM; b) functia de membru al guvernului” si prevede ca deputatul care se afla in unul din cazurile de incompatibilitate „va demisiona, in termen de 30 de zile de la data validarii mandatului din functia incompatibila cu mandatul de deputat”, in caz contrar „Parlamentul va solicita Curtii Constitutionale ridicarea mandatului de deputat si declararea acestuia vacant”. Asa ceva insa nu s-a intamplat la noi.

Alexandru Arseni,
doctor in drept, conferentiar universitar

(TIMPUL, 16 iulie 2009)

Astazi, din pacate, o putere de stat legala, bazata pe Constitutie, in RM nu exista. Imaginati-va o situatie deloc neglijabila: ce se intampla cu Puterea (presedinte, parlament, guvern) in cazul in care alegerile din 29 iulie vor fi constatate nevalabile? Cine si in ce mod va repara aceasta noua escaladare a haosului constitutional? A fost el prevazut, atunci cand s-a numit data alegerilor pentru 5 aprilie? Cand s-a constientizat ca, de la 7 aprilie, presedintele Voronin nu mai are niciun drept sa conduca aceasta tara, iar un alt presedinte nu a fost ales (cu 45 de zile inainte de aceasta data)? De ce fostul presedinte Voronin nu s-a adresat Parlamentului cu cererea de a transmite imputernicirile sale (incepand cu 8 aprilie) presedintelui de atunci al Legislativului, Marian Lupu? De ce nici Parlamentul n-a dorit sa asigure interimatul functiei de presedinte al RM? Nu s-a stiut sau, totusi, nu s-a vrut? Cine a avut si are nevoie de distrugerea puterii, a statului de drept?

La uzurparea puterii, incalcarea suveranitatii poporului au contribuit mai multi subiecti de drept (presedintele, guvernul, parlamentul), toti cei care au votat hotarari ilegale, neconstitutionale si, nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala, care s-a facut a nu vedea tot ceea ce se poate intampla in cazul in care Constitutia nu este onorata la justa ei valoare. In mod normal, actele normative emise de Voronin dupa 7 aprilie 2009 urmeaza a fi considerate nule.

Boris Negru,
doctor in drept, conferentiar universitar, conducator al grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constitutiei RM

(TIMPUL, 17 iulie 2009)

Toata lumea il ataca pe Voronin, desi haosul constitutional actual este in mare masura si opera lui Lupu. Scrutinul trebuia sa se desfasoare cel putin cu 75 de zile inainte, ca sa se reuseasca alegerea unui nou sef de stat cu 45 de zile inainte de 7 aprilie, cand expira mandatul lui Voronin. Chiar daca Voronin a propus aceasta data, Lupu, Postoico, Rosca si altii trebuiau sa se impotriveasca. Acum il vedem pe Lupu cu lozinca: „Sa oprim razboiul politic!”. Dar cine l-a pornit, mai? Voronin, de va fi pus in fata legii, va da vina pe Lupu, fiindca acesta conducea parlamentul, cand s-a votat data alegerilor. Voronin va invoca si hotararea Curtii Constitutionale din 2000, care stipuleaza ca presedintele poate sa ramana in functie si dupa patru ani de mandat, daca nu a fost ales altul. Dar Constitutia e mai importanta decat o decizie a Curtii. In mod normal, inainte de expirarea mandatului parlamentului, Voronin trebuia sa ceara numirea unui interimar si, dupa 7 aprilie, devenea om liber. Eu nu inteleg cine l-a bagat in aceasta nebunie constitutionala si nu exclud ca si in cadrul PCRM cineva vrea sa-l scoata din circuit pe Voronin. Iar ceea ce spune Lupu despre razboi politic e floare la ureche fata de ceea ce se poate intampla in urma dezastrului constitutional, provocat si de el.

Anatol Plugaru, ex-ministru al Securitatii

(TIMPUL, 6 iulie 2009)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *