Comentariu

Voroninismul şi fascismul basarabean

Ştiind bine care este atitudinea Europei faţă de fascism şi ideologia fascistă, putem lesne să ne închipuim ce prejudiciu moral enorm aduc imaginii statului nostru şi actualei conduceri astfel de forme de „protest”. Dar anume V. Voronin a utilizat metode fasciste nu numai în lupta sa cu oponenţii politici, dar şi cu poporul băştinaş, pentru a compromite tendinţele acestuia spre libertate, democraţie şi adevăr. Nimeni n-a uitat cum a numit el Tricolorul nostru „faşistskaia treapka”, halucinaţiile sale despre „rumînskie faşistî”, etichetările băştinaşilor cu „bîdlo”, „mudaki” etc. Sunt metode din arsenalul propagandistic al fascismului german.

Deci cine a promovat şi promovează elementele ideologiei fasciste în R. Moldova – M. Ghimpu sau V. Voronin?

Una din principalele particularităţi ale ideologiei fascismului german a fost antidemocratismul, care urmărea înăbuşirea oricărei opoziţii, exterminarea fizică a liderilor de partide. Pentru a avea un motiv de răfuială cu oponenţii, fasciştii au pus la cale incendierea Reichstagului german. Oare nu a intentat V. Voronin dosare penale liderilor partidelor democratice în toţi anii guvernării sale? Culmea e că Voronin a organizat şi incendierea parlamentului moldovenesc, pentru a-i defăima pe democraţi în faţa maselor, dar şi pentru a avea un motiv în plus de a se răfui cu ei. Deci cine poate fi numit fascist în ţara aceasta?

Ideologia nazistă a inventat un principiu fundamental – fuhrerism. În limbajul nomenclaturist al totalitarismului comunist de tip sovietic acest principiu îl găsim în noţiunea vojdism. Cine din anturajul lui Voronin şi-a permis să pronunţe vreo opinie deosebită de cea a vojdiului? Chiar şi mai tinerii Petrenko, Sârbu, Muntean sau Dodon repetă, ca papagalii, ceea ce le-a spus anterior Voronin. Sau există vreo deosebire, esenţială, între mecanismul puterii elaborat de Hitller şi cel instaurat de Voronin în R. Moldova? În toate funcţiile, de sus până jos, neglijând criteriul profesionalismului şi competenţei, au fost instaurate persoane devotate fuhrerului. Unele nici măcar studii respective nu aveau, prioritar fiind devotamentul personal faţă de vojdi.

Voronin s-a dezis de tot ce cuceriseră băştinaşii în anii de emancipare naţională. El avea nevoie de un stat care să corespundă întocmai voinţei sale de vojdi al naţiei. De aici începe promovarea obraznică a etatismului moldovenesc, care neagă tot trecutul istoric al populaţiei băştinaşe, legăturile istorice şi entitatea comună cu populaţia de peste Prut. S-a propovăduit cu înverşunare ideea statului moldovenesc, a naţiei moldoveneşti, ajungându-se până la editarea dicţionarului de rea faimă moldo-român al lui V. Stati. Iar dacă ne amintim de teoria rasială a naziştilor, al cărei părinte a fost antropologul A. Rozenberg, vom menţiona că, în anturajul lui Voronin, un rol aproape similar cu al lui Rozenberg l-a avut M. Tkaciuk, tot antropolog prin vocaţie. Drept criterii fundamentale de apreciere a apartenenţei la rasa ariană-nordică, antropologul nazist a stabilit anumite standarde ale configuraţiei craniului la om: o anumită lungime, lăţime, formă şi mărime a nasului, culoarea ochilor, a părului etc. Probabil, la sugestia antropologului Tkaciuk, Voronin s-a legat, de la un timp, de craniul lui M. Ghimpu, căutând… noduri în papură. Nu a încăput în standardele rasiale aplicate de naziştii germani pe timpuri nici M. Lupu, cu cei doi metri de „bolboroseală” ai săi, pe care Voronin nu-l poate înţelege. Şi dacă-i vorba de cranii, i-aş sugera lui Voronin să-şi concentreze atenţia la configuraţia tigvei lui V. Mişin, care, dacă ar fi fost supus examinării antropologice de o comisie rasială de tip nazist, cu siguranţă ar fi ajuns reprezentant al celei mai subdezvoltate rase umane.

Paralelele ar putea fi continuate. Dar, bineînţeles, în R. Moldova loc de fascism nu a existat şi nici nu există. Este o tentativă obraznică a comuniştilor de a murdări chipul actual al ţării, folosind procedee josnice în ceea ce numim luptă politică. Iar Voronin nu numai fascist, el nici comunist, nici capitalist nu este. Voronin este un escroc politic şi un hoţ în lege care trebuie pus la dubă.

Alexandru Bobeică,
or. Drochia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *