Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 6 Iulie 2016, ora 05:22    Din editia print

Vreau să vă cred, domnule deputat, dar nu pot

Marime Font

Argumentele pe care le folosim pentru a ne apăra punctul de vedere sunt precum pietrele: fie îndeajuns de rezistente ca să ne construim din ele platformă trainică de dialog, unde să încapă și încrederea, fie se sfarmă ca tibișirul, topit de ploi și baliverne.  

Anume de asta, când vreau să-mi fac o imagine despre un om pe care nu-l cunosc personal, de obicei, îl citesc. Citesc tot ce pot găsi scris de el. Cu politicienii e mai greu, pentru că au în slujbă echipe întregi de specialiști instruiți să țese repede și cu iscusință discursuri numai bune de semnat. De aceea prefer să-i aud vorbind. Spontan, nepregătit sau, mai ales, răspunzând la întrebări incomode. Știu că mulți dintre cititorii noștri cred că Igor Dodon, unul dintre principalii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, care va fi disputată la alegerile din toamnă, și așa se bucură de prea multă atenție; că nu ar merita să-l readucem atât de des în discuție. Dar, domnilor, omul are rating, are susținători și, dacă ajunge cumva pe ultima sută de metri a maratonului, e bine să știm CUM gândește politicianul, iar dacă nu gândește așa cum vorbește, să aibă oleacă de timp să remedieze lucrurile. Să ne putem și noi bucura de un președinte care știe să vorbească frumos și convingător, sigur și diplomat. Că tare, tare ne-a mai lipsit unul tocmai așa în ultima vreme.

Igor Dodon grăiește sigur. Anume grăiește, pentru că a vorbi românește și a grăi moldovenește, în opinia Domniei Sale, sunt lucruri absolut diferite. Și pentru a nu lăsa nicio urmă de suspiciune că s-ar identifica într-un oarecare mod cu „vecinii, nu frații” de peste Prut, deputatul adoptă, când are ocazia, un limbaj specific, care nu e nici limbă română și nici grai moldovenesc nu-i. Asta i se întâmplă mai ales atunci când, pe măsură ce avansează cu discursul și prinde gustul plăcerii de a fi ascultat, mai scapă câte un „po jîzni” ori când îl cheamă „la covior” pe vreun „mare avtoritet” din Parlament ori Guvern. De obicei digresiunile lirice de acest fel au loc în timpul briefingurilor sau conferințelor de presă, când este mai relaxat și mai sigur pe situație.


Dar mă înarmez cu răbdare și revăd una dintre aparițiile TV mai consistente, la care a participat Igor Dodon, ediția din 13 mai a emisiunii „În Profunzime”, spre exemplu. Invitatul a venit pregătit și asta nu poate să nu trezească respect. În mapă, la îndemână, aranjate în ordine cronologică stau imprimate extrase din legi, liste, note informative, pe care invitatul le citează ori de câte ori are șansa să o facă. Și bine face politicianul, pentru că legea și actele oficiale se înscriu în clasa locurilor comune ale argumentelor retorice, adică acele surse la care, oricine are nevoie de adăpost sigur poate apela.

Anume legea v-a ajutat, domnule deputat, să aduceți argument beton în defavoarea intrării militarilor americani pe teritoriul Republicii Moldova în ajunul zilei de 9 Mai. Ați făcut referire la Legea nr. 448 din 2003, justificând că soldații nu au respectat procedura la intrare prin Vama Sculeni. Și ați insistat că anume aceasta ar fi fost, de fapt, cauza revoltei dumneavoastră și a sutelor de cetățeni (care pe parcursul emisiunii se transformă în mii, dar asta mai puțin contează). Doar că logica argumentării se cam frânge - și e păcat, pentru că telespectatorul capătă tot mai multă încredere într-un om care face trimitere la buchea legii și, deci, știe despre ce vorbește - când Lorena Bogza revine la subiect cu o întrebare simetrică: Cum s-a putut ca americanii să mărșăluiască în Piața Roșie din Moscova în 2010? Ce milă mi-a fost de eșecul dumneavoastră în momentul când ați dat răspunsul: „Nu văd aici nicio problemă atunci când toți aliații(!), toți acei care au participat și au asigurat Marea Victorie în Marele Război pentru apărarea Patriei să vină la o paradă. (...) Trebuia să invite rușii, americanii, francejii și alții, să vină să facă o paradă și atunci avea să fie pe înțelesul oamenilor”... Ei cum să te lași chiar atât de ușor prins în capcană? Ar fi trebuit să ziceți simplu: în 2010, americanii n-au încălcat procedura de trecere a frontierei rusești. Atât. E simetric, e legal și, cel mai important – nimeni nu era să verifice actele dintr-un punct vamal prăpădit de la capătul lumii. Dar, las’ că nu-i grav. Vorba veche - mulți ascultă, puțini înțeleg.
Dar Lorena a fost cam incisivă cu dumneavoastră în acea ediție, să recunoaștem. S-a legat și de soldații ruși din stânga Nistrului. Chipurile, de ce stau ei acolo, că e ilegal. Vedeți că tot dumneavoastră, domnule Dodon, spuseserăți chiar din capului locului că „Moldova este un stat neutru și prezența oricăror militari pe teritoriul RM, fie din Est sau din Vest, dacă nu este un acord și nu este legitimizat în baza legii, atunci apar foarte multe întrebări” și că aceste intervenții sunt, în fond, „o palmă pentru Constituția Republicii Moldova și neutralitatea țării”. Și iar ați apelat la o Lege din ‘92 și iar ați fost bravo. Numai că nu v-ați așteptat că jurnalista va face distincție între trupele de pacificare comune și trupele armate ale Federației Ruse. Cine s-ar fi gândit că o femeie o să-și bage nasul în detalii atât de fine. Da, păcat...

Am rămas puțin nedumerită căci n-am prea înțeles la cine vă referiți când ziceți „noi”. În cadrul acelei emisiuni, contextul părea să demonstreze că vorbiți despre dumneavoastră și despre partidul politic pe care îl conduceți, PSRM. Ce ați avut în vedere atunci când, referindu-vă la repararea drumului Sărăteni-Soroca cu suportul americanilor, ați specificat: „... apropo, el, (proiectul, - n.red.) a fost negociat în perioada 2006-2009, conducător din partea Moldovei a echipei a fost doamna Greceanîi, adică NOI am pregătit tot pentru ca acest proiect să fie votat”. Că doar în acea perioadă atât Igor Dodon, cât și Zinaida Greceanîi făceau parte din Partidul Comuniștilor. Sau „meritele” PSRM trebuie sclipuite din toate lucrurile frumoase și faptele bune întreprinse vreodată de actualii membri ai partidului? Iar confuzie ...

Dar toate astea-s copilării, domnule Dodon. V-aș da nota „2” pe semestru la disciplina de retorică pentru ușurința și tupeul cu care ați zgârâiat timpanele și sufletele celor care v-au ascultat în acea seară, cu o frază diabolică. Lorena Bogza adusese în discuție și reacția ambasadorului american, care ar fi încercat să justifice prezența militarilor SUA în PMAN, prin faptul că și soldații americani au decedat încercând să-l înfrângă pe Hitler. Și care a fost replica dumneavoastră? – „Dreptul moral al celor care au avut mai multe victime este mult mai mare” (!!!). Adică URSS și moștenitoarea ei, Federația Rusă, care a pierdut peste 20 de milioane de oameni - și este adevărat că aceste cifre sunt enorme și că faptul în sine este și va rămâne o tragedie incomensurabilă pentru întreaga omenire – trag mai mult la cântar?! Dar unde e cântarul cu care se măsoară greutatea durerii și valoarea vieților omenești, domnule Dodon? Asta deja nu mai e retorică sănătoasă. Nu e nici sofistică și nici măcar demagogie. E un mod de gândire bolnav, cangrenos, care pune în pericol destinele umane ce cad sub incidența minților capabile să genereze asemenea deducții. Și, după astfel de raționamente, oricât de bine ar fi construit discursul dumneavoastră, la orice legi și nume notorii ați face referire, oricât de bine ar fi pus la punct non-verbalul din comunicarea dumneavoastră, am să vreau să vă cred, domnule deputat, dar n-am să mai pot.

Pornisem, cumva, de la o axiomă ascunsă într-un vechi proverb românesc: pasărea se cunoaște după cântec, și omul după vorbă. Pentru că sunteți o persoană modernă, un tehnocrat cu viziuni și planuri pentru viitor, încercați să mai zâmbiți din când în când în timpul aparițiilor publice. Cel puțin să descrețiți fruntea și să lăsați uneori pozitivul să vă ghideze gândurile. Nu mai amenințați pe toți la stânga și la dreapta și, cu atât mai mult, nu etichetați persoanele. Lăsați să le zică alții că-s „duși cu pluta” și „Iuda”. Cine dacă nu Igor Dodon ar trebui să știe cel mai bine cât de neinspirat și păgubos e să faci glume pe seama defectelor fizice sau numelor persoanelor?

Și încă ceva, domnule Dodon. Nu mai spuneți „sunt” cu „u”, că vă faceți de rușine în fața colegilor și simpatizanților. Scriu și pronunță „sunt” doar cei care au adoptat după ʹ91 încoace ortografierea cu „â” a limbii române. Asta ar însemna, întâi de toate, că ați fi (Ferească Dumnezeu!) român, și nu unul oarecare, ci unul cu fițe și pretenții de literat. Ar însemna că toate lozincile alea minunate ale PSRM, „tatuate” pe străzile și clădirile Capitalei, „Eu sînt moldovean! Eu vorbesc limba moldovenească!”, ar fi și ele minciuni. Or, noi știm, domnule deputat, că dumneavoastră sunteți cel mai moldovean dintre moldoveni.

Dar unde e cântarul cu care se măsoară greutatea durerii și valoarea vieților omenești, domnule Dodon? Asta deja nu mai e retorică sănătoasă. Nu e nici sofistică și nici măcar demagogie. E un mod de gândire bolnav, cangrenos, care pune în pericol destinele umane ce cad sub incidența minților capabile să genereze asemenea deducții.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 17:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 07:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)