Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 24 Octombrie 2019, ora 11:19

Wagner Group, armata de mercenari a lui Putin, a căzut în dizgraţie. Cine i-a luat locul?

Marime Font

Firma rusească Wagner Group, o organizaţie obscură de mercenari care duce războaie secrete în beneficiul Kremlinului, în locuri precum Ucraina, Siria sau Republica Centrafricană, pare a fi desprinsă dintr-un roman de spioni.

Născuţi din nevoia de negare plauzibilă în operaţiunile militare ale Moscovei de peste hotare, mercenarii Wagner s-au aflat în prima linie a unora dintre cele mai grele lupte din estul Ucrainei şi Siria, în ultimii ani, înainte să ajungă în presa internaţională cu asaltul asupra unei poziţii militare a SUA, în nord-estul Siriei, în februarie 2018. Wagner părea să vestească o nouă realitate, una în care ar fi reprezentat vârful de lance al unei noi politici externe agresive a Rusiei. Însă grupul Wagner ar putea fi mai puţin influent decât pare.

Ultimele luni au fost pline de diferite revelaţii legate de schimbarea norocului grupului de mercenari. Pe 28 iulie, o investigaţie jurnalistică a publicaţiei independente Novaia Gazeta a arătat că cei trei contractori militari ruşi care au fost ucişi în centrul Siriei la mijlocul lunii iunie nu erau angajaţi ai Wagner, ci făceau parte dintr-o altă firmă, denumită Shield.


Victimele erau, astfel, primii mercenari ruşi fără legături cu Wagner care au fost ucişi în această ţară, un fapt care capătă o semnificaţie şi mai mare dată fiind prezenţa lor în deşertul din centrul Siriei, una dintre principalele zone de operare ale Wagner din Siria. Grupul a jucat un rol major în capturarea Palmyra şi Deir ez-Zor în 2016 şi 2017.

De parcă n-ar fi fost de ajuns faptul că o altă firmă rusă de contractori părea să preia din teritoriul Wagner, o altă informaţie apărută a doua zi a descris grupul într-o manieră critică.

Meduza, un portal independent rus de ştiri, a discutat cu unul dintre mercenarii ruşi trimişi în Venezuela. Atunci când un grup de contractori au ajuns în această ţară în luna ianuarie, toată presa internaţională a scris că ar fi vorba despre mercenarii Wagner, trimişi de Putin în Venezuela pentru a întări regimul Maduro, în contextul unor proteste masive. Unii analişti occidentali au considerat această mişcare ca fiind un indiciu al rolului din ce în ce mai important pe care Wagner îl avea ca instrument militar al Kremlinului.

Dar Meduza a transmis chiar opusul. Sursa lor, un angajat Wagner, a dezvăluit că el şi colegii săi mercenari au avut doar rolul de agenţi de pază pentru clădirile Rosneft din Caracas, în timpul unei misiuni de un an. Alte persoane intervievate, inclusiv un alt angajat din cadrul Wagner, a confirmat că firma însăşi nu a jucat niciun rol în Venezuela, contrar informaţiilor iniţiale apărute. Organizaţia ar fi suferit o pierdere semnificativă de agenţi, care au plecat la alte grupuri, inclusiv Shield şi Patriot, în timp ce şi-ar fi pierdut şi autonomia în luarea de decizii şi a fost retrogradată la misiuni de pază în Siria.

Confruntarea Wagner cu trupele americane din Deir ez-Zor, în februarie 2018, a marcat începutul sfârşitului pentru firmă.

Pe 7 februarie 2018, aproximativ 600 de mercenari Wagner, înarmaţi cu tancuri şi artilerie, au lansat un atac asupra unei poziţii a Forţelor Democrate Siriene, o miliţie kurdă care a lucrat îndeaproape cu coaliţia anti-Stat Islamic condusă de SUA, în nord-estul Siriei. Ceea ce probabil că nu ştiau este că mai mulţi consilieri SUA erau în unitate şi au cerut repede susţinere aeriană. Însă forţele Wagner au continuat asaltul timp de patru ore, în timpul cărora au fost atacate de artileria, atacurile aeriene, elicopterele şi chiar de o aeronavă de atac AC-130 ale SUA. Atunci când praful s-a ridicat, între 300 şi 600 de ruşi erau morţi sau răniţi, în prima luptă directă dintre forţele Moscovei şi ale Washingtonului, de la Războiul din Vietnam încoace.

Cel mai uimitor aspect al acestui incident a fost faptul că el a avut loc fără să existe ordine directe sau măcar să fie cunoscut de Kremlin. Mai multe conversaţii telefonice apărute în media arată că Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, despre care se crede că ar conduce Wagner, a ordonat atacul, după ce a discutat cu mai mulţi colegi de afaceri sirieni. Prigojin însuşi a fost de mai multe ori ţinta sancţiunilor americane, pentru rolul pe care l-a avut în amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Răspunsul oficial incoerent al Moscovei sugerează, de asemenea, că Kremlinul nu a fost informat: a durat o săptămână pentru ca oficialii de să spună că „ar putea fi vorba despre cetăţeni ai Federaţiei Ruse” fără legături cu forţele armate ruse care luptau în Siria, înainte să precizeze că cinci ruşi ar fi fost ucişi, un număr care a crescut ulterior la „câteva zeci”. Surse apropiate de Ministerul rus al Apărării au declarat pentru site-ul de investigaţii Bell că au fost „pur şi simplu uluiţi” atunci când au aflat de producerea atacului şi că Progojin a trebuit să le promită cu umilinţă oficialilor de la Kremlin că o astfel de greşeală nu avea să se mai întâmple.

Însă se pare că Wagner nu a mai primit o a doua şansă. În martie, surse din firmă au confirmat unui jurnalist rus că jumătate din forţele Wagner se pregătesc pentru misiuni în Africa, în contextul în care Kremlinul nu uitase de eşecul major din Siria. Văzute în această lumină, misiunile grupului în Sudanul de Sud sau în Mozambic par aproape jalnice, acestea reprezentând oportunităţi departe de a fi egale cu cele din Siria şi Ucraina.

Grupul pare să fi fost retrogradat fără un scandal răsunător, personalul său fiind dispersat în grupuri similare şi operaţiunile sale fiind restrânse. Nici Prigojin nu a încercat să complice lucrurile într-o manieră publică, probabil conştient de faptul că acest lucru doar ar fi periclitat şi mai mult poziţia sa.
Pe termen scurt, decăderea Wagner a avut puţine consecinţe pentru Kremlin, care în prezent nu are o nevoie stringentă de o forţă militară profesionistă, dar dispensabilă. Luptele din Siria s-au restrâns semnificativ în ultimul an şi jumătate şi forţele ruse nu mai sunt implicate în operaţiuni la scară largă, care au scopul de a recuceri teritorii, de la încheierea campaniei lor împotriva Statului Islamic, din decembrie 2017. Estul Ucrainei, cealaltă zonă importantă de operare pentru Wagner, a devenit, de asemeneam un punct relativ stabil, luptele fiind din ce în ce mai rare.

Între timp, deşi a ieşit din graţiile Kremlinului, Wagner continuă să joacă un rol secundar în operaţiunile Rusiei de peste hotare. Un contingent al Wagner a apărut recent în Libia, ajutând forţele generalului libian Khalifa Haftar, la periferiile capitalei Tripoli. De asemenea, au apărut informaţii potrivit cărira forţe Wagner se pregătesc pe liniile de front ale provinciei Idlib din Siria pentru o ofensivă majoră acolo, deşi nu există prea multe dovezi video sau foto care să verifice acest lucru. Wagner pare să-şi fi pierdut rolul odată dominant pe care îl avea în zona contractelor militare ruse, fiind acum forţată să opereze în unităţi mult mai mici şi alături de competitorii săi.

Firme precum Vega, Shield şi Patriot sunt doar o umbră a ceea ce Wagner era în perioada de vârf a puterii sale, de la începutul lui 2018, dar au un exemplu pentru ceea ce ar putea deveni la un moment dat.  

adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)