Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 28 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 5 Septembrie 2019, ora 15:09

WOLDEMAR: filonul psihosociologic al unui roman

Marime Font

 Un roman despre formarea „eului social” nu poate să nu incite la reflecție psihosociologică. Marea literatura a pătruns căile subtile ale influențelor reciproce ale comportamentelor în spațiul social într-o epocă sau alta, a ilustrat fenomene psihosociale și a creat tipologii înainte ca psihosociologia să-și fi revendicat un loc distinct în lumea cunoașterii științifice.

 Prin anii 1960, profesorul de psihologie, academicianul Vasile Pavelcu, originar din Costuleni (Basarabia), ne îndemna să citim literatură beletristică, dat fiind că între romanul psihologic și studiile psihologice propriu-zise granița este firavă, se pierde, dispare pe măsură ce reflecția se adâncește. Romanul „Woldemar” al lui Oleg Serebrian este un foarte bun exemplu în acest sens. Găsim în cuprinsul romanului pagini întregi de observații psihologice transfigurate artistic referitoare la singurătate (singurătatea socială, când ești alături de alții, dar nu împreună cu ei), frustrare, pulsiuni erotice, socializare primară și secundară (însușirea normelor sociale mai întâi în familie și, apoi, în școală), comunicarea interpersonală, construirea eului social, a sinelui social sau self-ului social. Aceste fenomene și procese psihosociale sunt trăite, prin anii 1970, de copilul Woldemar, la vârsta de 7-8 ani, și povestite de doctorul în medicină Woldemar Skawronski, la vârsta de 27 de ani, în 1997.


Prof. Oleg Serebrian, diplomat, scriitor 

Autorul lui „Woldemar” oferă, cu mijloacele artei, un excelent exemplu de analiză psihosociologică a eului social al unui personaj viu, al unui copil superior înzestrat intelectual, în peisajul sovietic. Voldic – nu pot să nu-l alint și eu pe micul Woldemar – știe ceea ce unii politruci nu pricep, sau se fac a nu pricepe, că deosebirea dintre moldoveni și români este „niciuna”! (p. 271).

Loading...


Oleg Serebrian ne asigura la lansarea romanului la Târgul internațional de carte Gaudeamus (București, 16 noiembrie 2018) că nu este vorba despre un volum autobiografic decât în mică măsură. Nu mă simt obligat să-i dau crezare sută la sută. Tabloul societății din ţinuturile româneşti din stânga Prutului sub stăpânire sovietică îmi pare a fi țesut din amintirile autorului, din memoria autobiografică. Cercetările psihosociologice relativ recente au evidențiat legătura dintre memorie și tipul de cultură: individualistă versus colectivistă. Simplificând, voi aminti că în culturile individualiste legăturile dintre indivizi sunt slabe: se aşteaptă ca fiecare să aibă grijă de sine şi de familia apropiată, familia nucleară, formată din părinţi şi copii. Voldic este un copil părăsit de părinți și lăsat în grija rudelor. Dacă îmi dau bine seama, cultura în care se socializează este de tip intermediar, mai aproape de cultura “vestică” decât de cea “estică”.

Memoria autobiografică este o temă de psihologie socială foarte actuală. Aproape tot ce ne amintim este legat de evenimentele social-istorice: îmi amintesc prima zi de școală, dar asta depinde de data la care statul, societatea, a hotărât ca școala să înceapă la șapte ani, ca în copilăria mea, sau la șase ani, ca în prezent. Voldic își amintește când s-a îndrăgostit, pentru că atunci era în clasa întâi. Sentimentul iubirii înmugurit precoce – apreciez că și emoțional, nu numai ca intelect, Voldic își depășise vârsta cronologică – este descris cu multă sensibilitate, într-o reușită construcție dramatică: Voldic șterpelește de la mama Iuliana o ciocolată și o portocală să le dea de 8 Martie (atunci se sărbătorea în tot lagărul comunist Ziua Femeii) favoritei lui. „Uite, Serafima... Te felicit de 8 Martie...” [...] „Am pentru tine o portocală și o ciocolată de la Moscova”. (p. 211). Poezia se destramă când „Serafima strâmbă din nas și împinse cu mâna ciocolata, care căzu pe podea!” (p. 212). Zgomotul produs de batonul de ciocolată aruncat pe podea trezește cititorului amintirea refuzurilor de tot felul primite de-a lungul vieții. Eu, ca și Voldic, am fost izbit de acest zgomot. M-a asurzit râsul colegelor lui Voldic… De câte ori Voldic suferea pedepsele corporale aplicate orbește de mama Iuliana tresăream și eu de durere. Psihologii numesc trăirea stărilor psihice ale altora empatie. Nu știu dacă în critica literară există un cuvânt care să desemneze capacitatea unui scriitor de a te face să simți sentimentele personajelor pe care le-a creat, dar știu că îl iubesc pe Voldic. Și mai știu că filonul psihosociologic al romanului “Woldemar” este bogat și deosebit de valoros.

Dr. Septimiu Chelcea, profesor emerit al
Universităţii din București


Oleg Serebrian (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este licenţiat în istorie şi drept al Universităţii ”Ion Creangă” din Chișinău (1992) şi magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris şi la universităţile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice. În 1998 – 1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universităţii Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest şi SUA. Între 2010 – 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franţa şi pe lângă UNESCO, fiind concomitent, între 2010 – 2013, Preşedintele Congresului Uniunii Latine, organizaţie culturală interguvernamentală ce reuneşte ţările de limbi romanice. Din 2015 este Ambasadorul Republicii Moldova în Germania.

Este autorul mai multor studii de geopolitică a Caucazului şi Europei de Est, apărute la edituri din Franţa, Rusia, Germania, România şi Republica Moldova şi a romanelor ”Cântecul mării” (2011) şi ”Woldemar” (2018). Pentru activitatea academică şi publicistică a fost decorat de preşedintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad ofiţer (2000) şi de preşedintele francez F. Hollande cu Ordinul Naţional de Merit în grad de mare ofiţer (2015). În anul 2012, pentru romanul ”Cântecul mării”, a fost distins cu premiului special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Ianuarie 2020, ora: 20:00 de Silviu Tănase

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Campania electorală pentru Alegerea Președintelui R. Moldova nu va fi influențată de toată această gâlceavă din jurul candidaturilor pentru mandatul de deputat din circumscripția Hâncești. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 19:59

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:12

 Ciorbarii erau atât de importanți în cazărmile de soldați turci, încât și-n zilele noastre cuvântul este sinonim pentru „șmecher” în comunitățile musulmane din România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:00

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 07:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 01:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)