Dionisie Florea ar fi fost devorat de câinii din lagăr, dacă n-ar fi absolvit Universitatea din Leningrad.
Din primele zile ale celei de-a doua ocupaţii sovietice a teritoriilor româneşti de la Est de Prut, poliţia politică sovietică a înăsprit măsurile represive. Cei care în perioada administraţiei româneşti (1941-1944) nu şi-au demonstrat devotamentul faţă de comunişti erau trimişi la munci forţate în Gulag şi întreaga avere le era confiscată. Aceeaşi soartă a avut şi Dionisie Florea, absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Leningrad. În 1944, el a fost condamnat la zece ani de Gulag, iar, după ce s-a întors acasă, a fost toată viaţa cadru didactic în s. Chiperceni, r-nul Orhei.
Dionisie Florea s-a născut la 17 octombrie 1913, în s. Martînoşa, r-nul Novomirgorod, regiunea Kirovograd. Această localitate era situată în centrul Ucrainei şi a apărut la începutul sec. al XVIII-lea, după ce moldoveni şi ucraineni au fugit aici din calea turcilor şi a tătarilor din Crimeea. Băiatul a absolvit şcoala medie în localitatea de baştină, unde limba de comunicare era româna. Tatăl său, Ştefan, a fost militar, iar când a revenit acasă, a devenit plugar. Mamă-sa, Maria, a fost casnică. În 1935, Dionisie a fost înmatriculat la Facultatea de Limbi Romanice, specialitatea limbă franceză, a Universităţii de Stat din Leningrad, pe care a absolvit-o în 1940. După aceasta a fost repartizat la muncă în oraşul Tiraspol, ca inspector şcolar zonal.
Pentru a-şi asigura existenţa, tânărul specialist s-a angajat la Biblioteca orăşenească din Tiraspol, unde a activat până în primăvara anului 1944. În această perioadă, a participat la întrunirile organizate de intelectualitatea din zonă şi a promovat cultura românească în mediul tiraspolean. Tot atunci a semnat un articol, scris de unul dintre amicii său, pe care l-a publicat pe prima pagină a unui ziar local, în care menţiona inclusiv că „populaţia oraşului Tiraspol a întâmpinat cu bucurie oştirile române eliberatoare”.
Semnarea acestui articol, care exprima întrutotul realitatea acelor timpuri, a constituit motivul arestării sale de către trupele NKVD-iste chiar în primele zile după ocuparea Tiraspolului. A fost reținut la 27 aprilie 1944, iar la 3 august, același an, în baza unui simulacru de judecată a Tribunalului Militar, a fost învinuit de crime cu caracter contrarevoluţionar și trădare de Patrie. A fost condamnat la zece ani privaţiune de libertate, fără confiscarea averii, căci omul nu avea niciun bun, şi cinci ani privare de drepturi civile.
Între timp, mamă-sa, Maria Florea, i-a scris o scrisoare lui Stalin, pe care-l ruga să-i graţieze fiul. Pe 11 ianuarie 1946, după un an şi cinci luni, femeia a primit un răspuns negativ.
După încheierea războiului, a fost dus împreună cu alţi supravieţuitori la tăiat pădure în taigaua siberiană. Ziua de lucru dura 12-14 ore, lucrau fără odihnă şi sărbători. În lagăr nu exista solidaritate umană, principala preocupare a fiecăruia fiind să supravieţuiască. Deţinuţii s-au obişnuit cu munca fizică extenuantă, cu frigul pe care-l îndurau permanent, însă cel mai greu le era să lupte cu foamea. Din cauza alimentaţiei proaste, în închisoare se înregistrau şi cazuri de canibalism.
În lagăr se aflau învinuiți de trădare de patrie și alte acuzații inventate de regimul sovietic, dar şi ucigaşi la propriu, care jucau la cărţi viețile deţinuţilor politici. Și Dionisie Florea a fost victima acestora. La un moment dat, cel care a mizat pe viaţa lui Florea a început să piardă. Pentru a-şi salva viaţa, Dionisie le-a spus că el cunoaşte multe lucruri interesante, pe care ar putea să le povestească jucătorilor de cărţi. Şi a început să le povestească romane din literatura universală. În felul acesta, a căpătat autoritate în rândul condamnaţilor, care n-au mai încheiat partida şi l-au poreclit Uciteli (învăţătorul – ru.). De aceea, în caracterizarea pe care i-a scris-o la eliberare, conducerea lagărului a menționat că Florea a iniţiat acolo un cerc de promovare a cunoştinţelor.
Pentru a-şi menţine puterile, el doar sugea slănina şi se alimenta cu pomuşoare şi smoală de pe copaci. La un moment dat, a fost ademenit de miros de peşte. Pe malul unui lac, se afla un cort şi un pescar. Florea s-a apropiat de acesta şi l-a rugat să-i dea ceva să mănânce. Pescarul i-a promis că nu-l va denunţa, l-a hrănit cu zeamă de peşte şi l-a culcat în cortul său. Apoi tot el a anunţat administraţia lagărului și despre fugar.
Universitatea l-a scăpat de câini
Soarta celor care evadau din lagăre era pecetluită - câinii din lagăr îl devorau în prezenţa tuturor condamnaţilor, ca să fie de învăţătură pentru toţi. Spre uimirea sa, însă, Dionisie a fost dus la şeful lagărului, care l-a anunțat că, studiindu-i dosarul, a văzut că ambii au absolvit aceeaşi Universitate. Prin urmare, a hotărât să-l lase în viață și i-a adăugat doar cinci ani de detenție pentru tentativa de evadare.
După decesul lui Stalin, dosarele mai multor condamnaţi, inclusiv a lui Dionisie Florea, au fost revăzute. La începutul anului 1955, el a revenit la Tiraspol, unde locuiau surorile sale, însă nu i-a fost permis să stea în oraş. Fiind privat de drepturi civile pe o perioadă de cinci ani, el avea și interdicția de a sta în orașele mari. Astfel, a plecat în oraşul Baianaul, RSS Kazahă, unde a activat în calitate de cadru didactic. În 1960, a revenit și s-a prezentat la direcţia raională de învăţământ Orhei, care l-a repartizat la muncă, ca profesor de franceză, în s. Chiperceni. În 1990 a fost reabilitat, iar în 1993 a plecat la cele veşnice.
|
Noi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulDoar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie....
( ) Citeşte tot articolulDragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
( ) Citeşte tot articolulCopilul de doi ani, care a murit în incendiul produs marți la Gribova, raionul Drochia, și băiatul de 11 ani, care a ajuns la spital, erau verișori.
( ) Citeşte tot articolulBibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoașterii unde poți pierde noțiunea timpului, medita sau pur și simplu te poți relaxa într-un mediu liniștit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de...
( ) Citeşte tot articolulPentru a da un gust mai bun orez-ului incercati sa-l fierbeti in supa in loc de clasica apa cu sare, va avea un gust deosebit. Puteti gati linistiti aceasta reteta atat pentru un pranz sanatos cat si pentru o cina usoara.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolul