Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Interviu 4 Aprilie 2013, ora 11:52    Din editia print

Zinaida Sochircă: „Dă-mi o bibliotecă şi-ţi voi construi o universitate...”

Marime Font

 

 Dragă doamnă Zinaida Sochircă, vă aflaţi la cârma unei biblioteci universitare timp de 20 de ani. Cum vă simţiţi printre studenţi?
 Mă simt mereu „tânără şi neliniştită”, ca şi acum 30 şi ceva de ani, când eram şi eu studentă. De fapt, întreaga mea activitate profesională a fost printre şi pentru studenţi. Ei sunt acea forţă motrice care te motivează să fii mereu la curent cu informaţia la zi. Şi tot ei îţi transmit energia tinereţii, de care avem mare nevoie pentru a privi viaţa în faţă şi a nu ceda în momentele ei mai dificile...

 Astăzi, tinerii au de ales între bibliotecă şi Internet, informaţia a devenit mai accesibilă, concurenţa mai dură. Cum rezistaţi acestei concurenţe?
 Suntem în secolul tehnologiilor avansate, unde oricine poate obţine informaţia necesară de oriunde. Şi, dacă vrea să fie în pas cu timpul, o bibliotecă modernă nu mai poate exista astăzi în afara Internetului. A rezista concurenţei înseamnă să priveşti Internetul ca pe un aliat, nu ca pe un inamic. În acest sens, noi am creat o bogată infrastructură informaţională: catalog electronic, baze de date bibliografice şi documentare. Biblioteca digitală ULIM este un serviciu WEB, care oferă acces online gratuit la toate publicaţiile ce fac parte din patrimoniul universitar şi facilitează/extinde accesul la resursele info-documentare pe care le avem în colecţiile noastre. Dispunem de programe speciale pe care studenţii le pot accesa liber – „Cunoaşte cartea profesorului tău”, „Cum se elaborează un studiu ştiinţific”, „Servicii informaţionale online”, „Resurse WEB”, „Colecţia e-Books” etc. Accesul la diferite documente este în mai multe limbi.


 Aţi efectuat stagieri în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Suedia, Elveţia, România, Rusia... Cum este apreciată cartea în aceste ţări?
 Am fost o norocoasă în acest sens. Dar e adevărat că a trebuit să depun şi anumite eforturi, multă muncă. Prima mea stagiere a fost în 1998, la Institutul de Drept Comparat din Laussane, Elveţia, pe o perioadă de trei luni. A fost, de fapt, prima mea ieşire în afară pe o perioadă mai îndelungată. Experienţa acumulată în această ţară, condiţiile în care activează bibliotecarii şi atitudinea oamenilor faţă de carte şi bibliotecă m-au determinat, la întoarcere, să fac schimbări esenţiale în activitatea bibliotecii. Înainte de toate, a trebuit să schimbăm mentalitatea şi atitudinea personalului faţă de utilizatori şi faţă de activităţile unei instituţii info-documentare. Am pus accentul pe creativitate şi inovare.

 Ştiu că aţi vizitat şi alte biblioteci celebre pentru a studia experienţa lor. Ce v-a impresionat cel mai mult în Occident?
 Ştiţi cum se spune: „Dă-mi o bibliotecă şi-ţi voi construi o universitate”. Din start, ULIM a avut ambiţia să pună la baza activităţii bibliotecii sale principiile după care funcţionează cele mai prestigioase biblioteci din lume, cum ar fi Oxford, de exemplu. În Marea Britanie, în Statele Unite ale Americii, în Rusia sau România am văzut lucrurile pe viu, nu din auzite, nu din cărţile de specialitate. Marile biblioteci ale lumii sunt adevărate temple spirituale. În ele domneşte o atmosferă înălţătoare, e multă linişte şi bunăvoinţă, utilizatorul este considerat partener egal al bibliotecii. În foarte multe biblioteci, în special în cele universitare, studenţii fac muncă de voluntariat pe post de bibliotecari, tehnicieni etc., sau sunt angajaţi part-time. Profesia de bibliotecar este considerată la ei drept una de prestigiu. M-am întors de fiecare dată plină de idei pe care mai apoi le-am implementat. Deschiderea fondurilor pentru utilizatori (acces deschis la raft) acum mai bine de 13 ani a fost un pionierat pentru bibliotecile din Moldova. La fel, inaugurarea primei săli multimedia, cu 100 de calculatoare conectate la Internet, a fost o realizare importantă la începutul anului 2000. Nemaivorbind de schimbările de ordin organizaţional şi funcţional din cadrul bibliotecii...

 O bibliotecă are nevoie de reînnoirea permanentă a fondului de carte. Cât investiţi în aceste scopuri?
 Dezvoltarea colecţiilor reprezintă una din cele mai importante activităţi ale bibliotecii. Sursele financiare pentru achiziţii pot fi divizate în două categorii: cheltuieli pentru achiziţii din contul universităţii şi cele provenite din donaţii, proiecte, schimb de publicaţii naţionale şi internaţionale etc. O importanţă mare se acordă bazelor de date şi publicaţiilor în format electronic. Încercăm să facem faţă cerinţelor timpului, întotdeauna este loc de mai bine, principalul este rezultatul şi impactul acestor investiţii.

 Numiţi câteva volume pe care studenţii nu le vor putea găsi nicăieri în altă parte decât la biblioteca pe care o conduceţi.
 Colecţiile „Cărţi cu autografe” şi „Valori bibliofile” conţin publicaţii unicat, care cu siguranţă nu pot fi consultate decât în spaţiile Departamentului informaţional biblioteconomic. Aş menţiona publicaţiile din biblioteca personală a cunoscutului cercetător şi istoric Ion Nistor; Colecţia de hărţi din Biblioteca Vaticanului asupra istoriei României, care inserează hărţi istorice şi geografice, comentate în limba latină etc.

 Interesul pentru lectură se formează, bineînţeles, nu la universitate, ci la o vârstă mult mai fragedă. Cum le-aţi cultivat copiilor dumneavoastră dragostea de carte?
 De mici le-am insuflat această dragoste. Poate de aceea sunt astăzi atât de receptivi şi binevoitori cu mine, dar şi cu oamenii din jur. Aş spune chiar mai mult – ceea ce nu am reuşit să-i învăţ eu, din lipsă de timp, copiii mei au învăţat din cărţile bune pe care le-au citit în copilărie. O carte citită în adolescenţă nu se compară cu filmul văzut la televizor sau cu navigarea pe Internet. Am avut grijă să le las pe noptieră, ca din întâmplare, cele mai bune cărţi. Astăzi, văd în ei rodul muncii mele... Fiul Alexandru, fiica Dana, la care s-au adăugat nora Ana şi scumpii nepoţei, Dragoş şi Răzvan, sunt sprijinul meu în viaţă. Din păcate, soţul a plecat mult prea devreme de printre noi. Am suferit mult, dar dragostea copiilor mei mi-a dat puteri să merg mai departe, pentru că am pentru cine să trăiesc.

 Care a fost cea mai inspirată expresie pe care aţi auzit-o de la nepoţeii dumneavoastră?
 Cel mai mare, Răzvan-Alexandru, a împlinit de curând cinci ani, e la vârsta întrebărilor curioase. Îi place să inventeze. Când suntem împreună, ne simţim pe aceeaşi lungime de undă. Ne jucăm, construim, citim poveşti... Are o memorie extraordinară, poate să redea cu exactitate textul citit o singură dată, aşa că deseori, când merg în vizită, îmi povesteşte ce i-a citit mami ori tati. Odaia sa e plină mai mult cu cărţi, decât cu jucării. De curând, am devenit bunică a doua oară, ceea ce mă face dublu fericită.

 Fiica e în Statele Unite ale Americii. Cu ce se ocupă?
 Dana a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la ULIM. A fost decizia ei de a-şi face un viitor în Statele Unite. S-a acomodat stilului de viaţă american, munceşte şi se pregăteşte serios pentru continuarea studiilor la masterat. Sunt fericită că fiul este lângă mine - chiar dacă nu locuim împreună, ne străduim să ne vedem cât de des. El e licenţiat în relaţii economice internaţionale şi în dreptul civil, a făcut masteratul în finanţe. Weekendurile sunt sfinte pentru noi - îi aştept cu drag în ospeţie ori merg eu în vizită la ei...

 Printre alte cărţi, aveţi în casă şi o carte de bucate?!
 De obicei, nu am nevoie de cărţi de bucate ca să gătesc. Mie îmi place să inventez, să improvizez... De altfel, soţul meu, fie-i ţărâna uşoară, era un bucătar desăvârşit. Adeseori ne răsfăţa cu bucate alese. Pe timpuri, casa noastră era plină de oaspeţi... Acum, doar când îmi vin copiii şi nepoţii îmi pun în mişcare imaginaţia culinară. Am cucerit şi americanii cu bucatele noastre tradiţionale, mi-au spus că aşa sarmale, plăcinţele, mămăliguţă cu friptură şi alte bucate nu au gustat nicăieri!

 Daţi-ne şi nouă o reţetă, dar să fie ceva ce poate fi gătit repede şi gustos...
 Ceea ce am învăţat eu de la părinţi şi bunei e că bucatele gustoase nu se gătesc niciodată repede... E nevoie să fii inspirat şi să depui măcar puţin suflet...

 Mulţi colegi vă consideră un director de neînlocuit. Cum aţi reuşit să vă faceţi o astfel de reputaţie în colectiv?
 Oameni de neînlocuit nu există, cu atât mai mult pe post de director. O reputaţie profesională se face prin muncă, dar şi prin atitudinea faţă de alţi oameni, se câştigă prin încredere şi respect pentru ceea ce faci şi ceea ce eşti.

 În aprilie va fi Ziua Bibliotecarului. Cum marcaţi, de obicei, aceste sărbători profesionale?
 Avem preconizate câteva activităţi pentru această zi în cadrul universităţii. Iar la nivel naţional vom sărbători împreună cu comunitatea profesională din ţară în cadrul unei conferinţe festive, organizată de Asociaţia Bibliotecarilor. Va fi un bun prilej de a ne aduna împreună şi a resimţi solidaritatea de breaslă...  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)