Editorial

Ziua Europei este si ziua voastra!

Draga prietene,
Zilele acestea aniversam un eveniment care ne-a marcat vietile in mod semnificativ, un eveniment care a fondat comunitatea statelor, pe care astazi o numim Uniunea Europeana. 9 MAI a devenit Ziua Europei, ziua declaratiei lui Robert Schuman, considerata piatra de temelie a Uniunii Europene.

In acea zi, in 1950, Robert Schuman, pe atunci ministrul francez al Afacerilor Externe, a inaintat propunerea de a plasa productia de carbune si otel franco-german sub egida aceleiasi autoritati, precum un pas de instituire a relatiilor pasnice in Europa. Declaratia a stabilit principiile unei Europe supranationale si organizate, cu menirea de a-i aduce pe cetatenii statelor-membre mai aproape unul de altul, intr-o uniune pasnica si prospera. Experimentul a reusit, iar acum Uniunea Europeana reprezinta un parteneriat unic, economic si politic, intre 27 de tari europene democratice, devenind casa comuna pentru 498 de milioane de cetateni.
 

Calatorii fara frontiere si comert liber, valuta europeana unica – euro -, produse alimentare sigure si un mediu de trai mai curat ecologic, standarde de viata mai bune, actiuni comune de combatere a crimei, telefonie mai ieftina, milioane de oportunitati de a studia in strainatate si multe altele – asta am realizat in acesti aproape 60 de ani. Si acestea sunt realizarile pe care le sarbatorim la 9 MAI.
 

Ziua Europei va fi marcata in Moldova pe 10 mai, pentru a aduce valorile europene mai aproape de cetatenii Moldovei, dar si pentru a sarbatori colaborarea Uniunii Europene cu tara voastra. Aceasta cooperare a inceput in 1991, prin Programul de asistenta tehnica TACIS. Mai apoi am dezvoltat relatii contractuale, prin Acordul de Parteneriat si Cooperare in 1998 si prin Planul de Actiuni UE – Moldova in cadrul Politicii Europene de Vecinatate din 2005. Pe 7 mai am lansat Parteneriatul Estic – un nou program ambitios ce vizeaza vecinii nostri de est, inclusiv Moldova, si care vine sa sporeasca prosperitatea, sa consolideze stabilitatea si sa aduca beneficii concrete si durabile populatiei de aici.

De la inceputul cooperarii noastre, am oferit Moldovei peste 400 milioane euro. Iar in decursul anului 2008, UE a alocat asistenta in suma totala de 62,3 milioane euro, in cadrul Instrumentului European de Parteneriat si Vecinatate. Cu toate acestea, noi credem ca UE este mai curand un partener, decat un donator pentru Moldova, deoarece numai prin eforturi comune putem realiza obiectivele comune.
 

Indemnam cetatenii Republicii Moldova sa sarbatoreasca alaturi de noi aceste realizari, intrucat credem ca Ziua Europei este si ziua voastra. Incurajam aspiratiile europene ale Moldovei si urmarim cu atentie deosebita progresele tarii dumneavoastra, pe masura ce ea devine din ce in ce mai apropiata de UE si de valorile europene. Vom sustine Moldova in aceasta cale, construind, in baza relatiilor existente si a angajamentului comun de a coopera, un dialog mai profund.
Felicitari cu ocazia Zilei Europei!
 
Cesare de Montis,
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *