Ultima oră

Ziua Independentei, fara Declaratia de Independenta

„E de datoria noastra sa reabilitam zilele de 27 si 31 august la nivel de stat si sa imprimam acestor date istorice semnificatia revenirii noastre la democratie si la procesul firesc de autentica integrare europeana!”. Aceasta declaratie a fost facuta, ieri, de membrii Asociatiei „Parlamentul 90”, in cadrul unei conferinte de presa.

Asociatia „Parlamentul 90” intruneste membrii primului Parlament democrat din RM care, in 1991, a semnat Declaratia de Independenta a RM, apoi a adoptat Constitutia. La 27 august 2009, in fata monumentului lui Stefan cel Mare din Chisinau, deputatii primului Parlament vor organiza un miting consacrat Zilei Independentei. De asemenea, ei se declara responsabili de sensibilizarea actualelor partide parlamentare democratice privind importanta marcarii celor 20 de ani de la Prima Adunare Nationala si de la adoptarea legislatiei lingvistice.

„Zilele de 27 si 31 august au readus libertatea si sentimentul de renastere nationala, si este o insulta sa se serbeze Ziua vinului in locul Zilei limbii!”, a spus prof. univ. Alexandru Arseni. Presedintele Asociatiei, Pantelei Sandulache, a amintit ca ziua de 27 august va fi serbata fara Declaratia de Independenta, intrucat aceasta, in urma evenimentelor din 7 aprilie, a fost arsa. „Cea mai grea lovitura adusa statalitatii este arderea Declaratiei de Independenta, care nu mai poate fi restabilita in original, intrucat 48 de parlamentari din cei 270, care si-au depus semnaturile, nu mai sunt printre noi”. Totusi, „Parlamentul 90” va identifica un cadru juridic pentru restabilirea Declaratiei si pentru aceasta se va adresa in instantele de rigoare care, potrivit avocatului Gh. Amihalachioaie, la moment sunt pasive si neinteresate.

La 27 august, deputatii primului Parlament se cor aduna, la ora 9.00, pe Aleea Clasicilor, dupa care se vor indrepta spre monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant.

Irina Jurja,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *