Astăzi 11 Decembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 15:50
Abonamente

Chișinău 14 Martie 2011, ora 19:00

(FOTO) Un monument pe lună. Demolările continuă în centrul istoric al Chişinăului (II)

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Demolările din centrul istoric al capitalei continuă, chiar dacă în februarie Consiliul Municipal Chişinău a decis ca să nu mai elibereze autorizaţii de construcţie sau desfiinţare a monumentelor de arhitectură de importanţă naţională sau locală până la elaborarea noului Registru local al monumentelor.

Azi, Chişinăul a rămas şi fără clădirea din strada Bucureşti 71 - monument de istorie, numit „casa lui I. Chinculov”. Potrivit lui Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii (MC), această demolare a avut loc în lipsa avizului Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă MC.


FOTO: Dumitru Liviu-ŞtefanLa închiderea ediţiei, la telefoanele noastre nu au răspuns nici viceprimarul Nistor Grozavu, nici arhitectul-şef al municipiului, Vladimir Modârcă, pentru a confirma sau infirma dacă pentru acest caz a fost eliberată vreo autorizaţie de demolare. Potrivit surselor noastre, însă, pentru edificiile din strada Bucureşti 71, pentru anii 2010-2011 nu au fost înregistrate autorizaţii de construcţie sau desfiinţare.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

Clădirea a fost dată în exploatare în anul 1841. În această casă a locuit Iacob Ghinculov (1800–1870), pedagog şi lingvist.

Amintim că în ianuarie s-a încercat demolarea clădirii din str. Petru Movilă 27A, iar pe 7 februarie curent a fost demolat edificiul din str. Vasile Alecsandri, 32. Deşi iniţial s-a păstrat faţada casei, ulterior aceasta a dispărut.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul

Editorial 6 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Timp pentru suflet

E interesant cum oamenii se plâng că nu mai au timp pentru nimic. Nu au timp să se roage, să meargă la biserică, să citească o carte. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 27 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

11 luni de dodoneală

Președintele se trezi prost dispus

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md