Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:37
Abonamente

Chișinău 14 Martie 2011, ora 19:00

(FOTO) Un monument pe lună. Demolările continuă în centrul istoric al Chişinăului (II)

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Demolările din centrul istoric al capitalei continuă, chiar dacă în februarie Consiliul Municipal Chişinău a decis ca să nu mai elibereze autorizaţii de construcţie sau desfiinţare a monumentelor de arhitectură de importanţă naţională sau locală până la elaborarea noului Registru local al monumentelor.

Azi, Chişinăul a rămas şi fără clădirea din strada Bucureşti 71 - monument de istorie, numit „casa lui I. Chinculov”. Potrivit lui Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii (MC), această demolare a avut loc în lipsa avizului Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă MC.


FOTO: Dumitru Liviu-ŞtefanLa închiderea ediţiei, la telefoanele noastre nu au răspuns nici viceprimarul Nistor Grozavu, nici arhitectul-şef al municipiului, Vladimir Modârcă, pentru a confirma sau infirma dacă pentru acest caz a fost eliberată vreo autorizaţie de demolare. Potrivit surselor noastre, însă, pentru edificiile din strada Bucureşti 71, pentru anii 2010-2011 nu au fost înregistrate autorizaţii de construcţie sau desfiinţare.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

Clădirea a fost dată în exploatare în anul 1841. În această casă a locuit Iacob Ghinculov (1800–1870), pedagog şi lingvist.

Amintim că în ianuarie s-a încercat demolarea clădirii din str. Petru Movilă 27A, iar pe 7 februarie curent a fost demolat edificiul din str. Vasile Alecsandri, 32. Deşi iniţial s-a păstrat faţada casei, ulterior aceasta a dispărut.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul