Moldova

Mama comunistului Petrenco este anunţată în căutare peste trei ani după ce a fugit din ţară

Mama deputatului comunist Grigore Petrenco este anunţată, în sfârşit, în căutare internaţională. Recent, fotografia Mariei Petrenco a fost plasată şi pe site-ul CCCEC, la compartimentul „Urmărire generală”. Ea este învinuită de abuz de serviciu şi însuşire de bani în proporţii deosebit de mari, prin delapidare, de la liceul care i-a purtat numele, şi riscă de la opt la 15 ani de puşcărie. Cu toate astea, victimele femeii (foştii profesori şi părinţii ai elevilor Liceului „Maria Petrenco”) consideră că e vorba de o farsă şi că, de fapt, nimeni nu e interesat s-o tragă la răspundere.


Foto: cccec.md

În iunie 2011, TIMPUL anunţa în articolul „Liceul „Petrenco” aduce a morgă. Se caută Maria Petrenco!”, că, în sfârşit, CCCEC a anunţat-o pe aceasta în căutare. Deci, rezultă că Centrul ne-a minţit atunci, căci astăzi instituţia îşi schimbă depoziţiile. Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei generale urmărire penală a CCCEC, infirmă declaraţiile colegilor săi din 2011 şi susţine că ordonanţa de dispunere a investigaţiilor în vederea căutării învinuitei a fost emisă abia la 19 decembrie 2011, iar anunţul oficial pe site-ul Centrului a apărut acum câteva săptămâni. „Am aflat de la colegii noştri neoficiali de pe malul stând al Nistrului că Maria Petrenco părăsea teritoriul RM prin regiunea necontrolată de autorităţile de la Chişinău. Ca ea să creadă că nimeni n-o caută şi s-o putem găsi mai uşor, am decis să nu-i punem la început fotografia pe site. Am aşteptat să apară, dar, din datele de care dispunem, n-a apărut, de aceea am făcut anunţul public”, afirmă Zumbreanu.
Deputatul comunist Grigore Petrenco, feciorul ei, nu a fost audiat ca martor în acest dosar. El, ne spune Zumbreanu, are toate drepturile garantate de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului de a refuza să dea depoziţii în privinţa persoanelor apropiate. Căutat de noi, Grigore Petrenco nu a răspuns la apeluri.

Conform actului de revizie al CCCEC, 2001-2009, adică pe toată perioada guvernării comuniste, directoarea Liceului „Maria Petrenco” a adus prejudicii de 2,5 mln. lei statului, profesorilor instituţiei şi părinţilor elevilor. Odată cu schimbarea puterii la Chişinău, Maria Petrenco a fugit din RM. Mai mult profesori de la liceu s-au judecat cu ea ani în şir, dar fără folos. „Ocrotită de fecioraş, ea a furat jumătate de Chişinău. Apoi şi-a încărcat genţile cu bani şi dusă a fost. Am lucrat la ea mai mult de zece ani, dar nu mi-a plătit impozitul social din salariu pentru cinci ani şi acum nu pot să mă pensionez. Am dat-o mai mulţi în judecată şi toţi am câştigat, dar pentru ea justiţia nu are valoare. Nu ne-a plătit nimic. Chipurile, a falimentat şi a fugit. Noi ştim că minte, ştim că are apartamente în mai multe ţări, iar banii furaţi şi-i păstrează la bancă”, susţine Larisa Clemenova, fostă profesoară la Liceul „Petrenco”. „Este o hoaţă! Ne-am căutat dreptatea, am fost în toate instanţele, am cerut şi ajutorul juristului comunist Sergiu Sârbu, am ajuns până la Voronin, însă nimic… Şi cu fiu-său am vorbit, dar el ne-a numit mincinoase…”, susţine o altă profesoară, Maria Golub.

Dezinteresul anchetei faţă de căutarea acestei persoane se observă şi prin faptul că, acum un an, TIMPUL a anunţat public despre faptul că a găsit-o pe Maria Petrenco în decurs de o zi, dar atunci nimeni nu ne-a întrebat unde este.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *