Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 11 Ianuarie 2016, ora 08:30

Cele mai citite articole din 2015

Marime Font

Reporterii ziarului TIMPUL au selectat articole de autor care au fost cele mai citite în acest an. Avem cu ce să ne lăudăm :)

Vrem în UE pentru că în URSS era mai bine
Silviu Tănase, 13 noiembrie 2015

(…) De ce moldovenii sunt nostalgici după URSS și cred că RM merge într-o direcție greșită? Ce altceva ar putea crede, când urmăresc zilnic la TV cum foștii „lideri” naționali sunt în beciurile CNA și oricum urmează mărire de tarife și, respectiv, de prețuri.

Loading...


Pe vremea URSS-ului, se comiteau abuzuri și jafuri, cel puțin, la fel de mari, dar sistemul sovietic avea un instinct de supraviețuire mai dezvoltat și nu se publica nimic despre acele crime. Statul sovietic a știut ce înseamnă să controleze media și „reușitele” cincinalelor, care erau mereu în topul știrilor, pentru că dacă-i spui unui om de o sută de ori că-i oaie, într-o dimineață va începe să „behăie”.

R. Moldova merge într-o direcție greșită de douăzeci de ani, această „conștientizare” de acum e doar un efect al isteriei mediatice. Așa-numita opoziție (mai ales din zona media) se bucură și promovează orice eșec al statului, pentru că, nefiind capabili să atragă atenția la vreun proiect pozitiv, precum să zicem, reintegrarea în România, continuă să isterizeze societatea despre „decăderea” actualului regim.

Experiment: Cum am supraviețuit cu 1800 lei în 18 zile
Ana Gherciu, 20 noiembrie

Statul Republica Moldova vrea să-și transforme locuitorii în consumatori de hrișcă și cartofi, care nu părăsesc casa decât pentru a merge la lucru. Aceasta este concluzia la care a ajuns jurnalista Ana Gherciu, testând pe propria piele cum e să trăiești din ceea ce se numește „minimum de existență” al unei femei care locuiește într-un oraș mare.
Conform cifrelor oferite de Biroul Național de Statistică (BNS), o femeie aptă de muncă, locuitoare a orașului Chișinău, ar trebui să supraviețuiască cu 1803,1 lei pe lună, iar un bărbat ar avea nevoie de mai mulți bani – 2125,5 lei. În sate, femeile și bărbații ar avea nevoie cu câte 200 de lei mai puțin. Iar dacă amintim că salariul mediu, în 2015, este de 4260 de lei, reiese că fiecare moldovean duce nimic mai mult decât o viață îndestulată.
Jurnalista Ana Gherciu a încercat să trăiască în Chișinău cu doar 1800 de lei timp de 30 de zile și nu i-a reușit.

Măturător pentru o zi, dar cu impresii pentru o viață
Dorin Galben, 20 octombrie 2015

Jurnalistul Dorin Galben a muncit într-o zi cot la cot cu măturătorii din Chișinău, s-a trezit odată cu ei, s-a îmbrăcat la fel ca și ei, a măturat, a cărat frunze și a strâns gunoiul din tomberoane. În viziunea multor concetățeni măturătorii sunt niște alcoolici terminați, narcomani sau foști pușcăriași, iar elevii care nu reușesc la școală sunt speriați cu vorbe de genul: „Dacă n-o să înveți, o să ajungi măturător!”. Timp de doar câteva minute reporterul nostru s-a vindecat de prejudecăți și a înțeles că nu e o rușine să stai zilnic cu mătura în mână. Cei care fac această muncă sunt niște persoane care tot au vise și așteptări, dar cel mai important e că au familii care trebuie hrănite și întreținute.

Dorin Galben s-a trezit la ora 5 dimineața și s-a dus la Catedrala din centrul Capitalei. Acolo a lucrat alături de câțiva măturători și a înțeles într-un final că acești oameni nu-și doresc nimic mai mult decât o atitudine omenească la adresa lor și că nu merită să fie batjocoriți de trecători la fiecare pas.

Vor renunța partidele la ministere?
Ion Macovei, 2 decembrie 2015

În revendicările sale, PLDM pune accent pe un premier apolitic și pe scoaterea instituțiilor statului de sub controlul partinic. E un deziderat pe care îl invocă oficial și ceilalți participanți la discuții. Dar nu cred că cineva vrea să renunțe la ministere. Chiar vor îndrăzni PDM, PL și PLDM să permită un guvern tehnocrat? Premierul poate fi apolitic, dar ministerele oricum vor rămâne sub controlul partidelor de coaliție. De fapt, am avut o tentativă de guvern condus de premier apolitic la începutul acestui an. Vă amintiți de Gaburici? Dar, și în acest caz, nașul lui, Eduard Bănăruc, era membru al PLDM și al consiliului de administrație al Băncii de Economii. În țara noastră poți fi apolitic, dar nu lipsit de neamuri. Niciodată nu poți fi sigur că un candidat la o funcție înaltă nu e legat de niște promisiuni sau legături (in)directe de rudenie cu persoanele care trag sforile în R. Moldova.

Cu invidie despre Generația Y
Lia Ciutac, 12 august 2015

Deși cresc în „epoca digitală”, libertatea pe care o regăsesc tinerii prin intermediul internetului nu se limitează doar la distracție […]
Actuala generație de tineri, născuți între 1980 și 1995, a fost numită de sociologii internaționali Generația Y. Ei sunt atrași de tehnologia de ultimă oră, care le oferă multe oportunități pentru dezvoltarea personală.

Am cunoscut o reprezentantă a acestei generații - Daniela H., o proaspătă studentă, s-a implicat încă din clasa a X-a în acțiuni de voluntariat.
Dorința de a obține ceva mai mult și „de a nu pierde timpul m-a impulsionat, pentru că vroiam să fiu mai matură, mai independentă și să îmi câștig propriii bani”, mi-a spus tânăra.

Interviu cu actorul Sergiu Voloc
Pavel Păduraru, 11 iulie 2015

Actorul Sergiu Voloc a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de patru ani pentru huliganism, după ce, în 2014, acesta a lovit cu pumnii în mai multe uși din incinta Curţii Supreme de Justiție (CSJ). Pavel Păduraru a realizat un interviu cu Sergiu Voloc în care actorul face dezvăluiri exclusive despre scopul protestului său neordinar de la CSJ, relatează despre vechile sale neînţelegeri cu poliţia, se dă cu părerea despre reforma în justiție și explică de ce nu-şi mai iubeşte ţara, din care vrea să plece pentru totdeauna.

În țările noastre se moare pentru reforme
Victoria Colesnic, 11 noiembrie 2015

O reacție la cazul studentului basarabean ucis la Iași. Victoria Colesnic analizează Regulamentele de funcționare a căminelor din Iași și Chișinău. „Cert este, însă, că această nenorocire trebuie să aducă schimbări spre bine pentru securitatea studenților și a elevilor. Dacă un tânăr nu este în siguranță în incinta unei clădiri a Universității, atunci lucrurile se mișcă într-o direcție complet greșită. Din păcate, în țările acestei regiuni, reformele se fac cu sânge, iar morții schimbă mai multe decât cei vii (a se vedea dosarul Colectiv de la București și cel al microbuzelor din Chișinău)”.

„Ai mei au plecat demult, tare demult…”
Tatiana T. Macovei, 23 iulie 2015

Credeam că plecarea moldovenilor la muncă peste hotare nu mai este demult un subiect atât de sensibil, dar m-am înșelat.

Altfel stau lucrurile la sat, unde inima de părinte încă refuză să se împace cu dorul de copii. Se încăpățânează și nu vrea. Zilele trecute, fără să vreau, am prins o discuție de suflet a unor femei trecute bine peste 60 de ani. După primele fraze auzite mi s-a făcut pielea ca de găină:
- Ai tăi când au plecat?
- Ohohooo… 15 ani în urmă. Mi i-a mâncat Italia asta blestemată. Nu mi-am văzut copiii, care sunt deja bărbați în toată firea și adevărate domnișoare.
- Ei, ai mei m-au sunat zilele trecute și mi-au spus că sunt bunică. Am plâns de bucurie și de durere că nu sunt lângă mine.

Căderea Guvernului, furtul miliardului de la BEM, lipsa unei coaliții de guvernare sunt nimicuri pe lângă drama părintească și dorul care le mistuie sufletul.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 1 Iunie 2020, ora: 19:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)