Moldova

Ministrul de Externe al SUA, John Kerry: “Trecutul şi viitorul Republicii Moldova îşi au rădăcinile în Europa”

Funcția de Secretar de stat este echivalentul celei de Ministru de Externe, John Kerry în premieră în R. Moldova:

Sînt încîntat să fiu aici şi e un privilegiu să mă aflu la Cricova în această după amiază. Nu în fiecare zi am privilegiul de a vizita o întreprindere atît de prosperă, care combină peşterile din sec. XV cu tradiţia vinului cu tehnologile din zilele noastre. Mi s-a spus că oamenii de aici au tradiţia vinului de pe vremea romanilor. Acest centru vinicol ne aminteşte cît de importantă e legătura între tradiţia istorică a Moldovei şi viitorul său, ne aminteşte că trecutul şi viitorul Moldovei îşi au rădăcinile în Europa”.

Implementați reforme

Totodată, John Kerry subliniază că scopul vizitei sale în Moldova este unul foarte important: „Vizita de azi nu e numai o sărbătorire a tradiţiei vinicole, sînt azi aici pentru un scop mult mai important, ca să felicit poporul moldovenesc pentru că a parafat Acordul de Asociere şi Acordul de comerţ liber cu UE şi să promit sprijinul american pe măsură ce finalizaţi să implementaţi aceste acorduri.

SUA consideră că integrarea europeană reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor sigur şi prosper pentru Moldova”.

UE a oferit Moldovei o oportunitate istorică de a cimenta viitorul european pentru poporul său şi dvs aţi prins această posibilitate. Angajamentul R. Moldova către reforme va inspira investiţiile. Sîntem convinşi că vor inspira în mare măsură investiţiile şi încrederea crescută a instituţiilor financiare pentru acest continent”, a mai punctat Kerry.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a mai spus că ucrainenii trebuie să aibă "posibilitatea de a-şi alege viitorul", în contextul în care Kievul a renunţat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Felicitând Republica Moldova pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Kerry a afirmat: "Poporului ucrainean le spunem acelaşi lucru: meritaţi şi voi posibilitatea de a vă alege viitorul".

Imediat după sosirea la Chişinău, John Kerry s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi speakerul parlamentului Igor Corman. Au fost prezenţi liderul PLDM Vlad Filat, liderul PD Mihai Lupu şi liderul liberalilor reformatori Ion Hadârcă. Dar au lipsit conducătorul PCRM, Vladimir Voronin, şi cel al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Este prima vizită în Republica Moldova a unui secretar de stat american. Aici puteți vedea discursul integral al premierului Leancă.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *